Plaće se podižu bez zaduživanja i stvaranja deficita – treba realno valorizirati rast plaća od 20 posto

Predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se jučer, otvarajući 190. sjednicu Vlade, na aktualne teme u proteklome tjednu.

Govoreći o sastanku na vrhu, u organizaciji Svjetskog gospodarskog foruma “Strateški dijalog o zapadnom Balkanu”, koji je krajem prošloga tjedna održan u Ženevi, poručio je kako je on poslužio i kao dobra priprema za Zagrebački summit koji će se održati u svibnju 2020.

“Dogovorili smo da sa Svjetskim gospodarskim forumom, jednom od najutjecajnijih privatno-javnih međunarodnih organizacija, organiziramo još jedan sastanak na visokoj razini koji će biti posvećen ovoj temi i da pokušamo naći načine kako premostiti probleme koji su se pojavili na posljednjem sastanku Europskoga vijeća oko procesa proširenja, osobito Sjeverne Makedonije i Albanije”, kazao je.

Osvrnuo se i na sastanak Savjeta za Hrvate izvan Republike Hrvatske, održan u Varaždinu, kazavši da se radilo o prigodi za predstavljanje svih postignuća Vlade u pogledu položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini, kao ravnopravnog konstitutivnog naroda, nacionalnih manjina u susjednim zemljama i šire, ali i prema Hrvatima izvan Hrvatske diljem svijeta.

Posebno je pozdravljen novi Zakon o državljanstvu, a premijer Plenković poručio je kako treba dalje raditi na jačanju veza između domovinske i iseljene Hrvatske i učiniti što više da se hrvatski ljudi izvan Hrvatske osjećaju integriranima u društveni, politički, kulturni i gospodarski život.

Pripreme za uvođenje eura i hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a 

Ovoga tjedna održana je i konferencija “Hrvatske financijske institucije”, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, posvećena uvođenju eura, odnosno ulasku Hrvatske u Europski tečajni mehanizam II, a Vlada je na toj konferenciji predstavila aktivnosti u provođenju Akcijskoga plana i Strategije za uvođenje eura.

Podsjetio je da je uvođenje eura expressis verbis u Ugovoru o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, koji je potpisan 2011., a potvrđen na referendumu 2012., te dodao da će se euro u Hrvatsku uvesti do kraja mandata iduće vlade.  

Ovoga tjedna predsjednik Vlade otvorio je 42. Interliber  – Međunarodni sajam knjige.

“Knjiga je žilava i opstaje unatoč digitalnom formatu, ali trebaju i jedan i drugi činiti komplementarnim, kao što smo učinili i u našoj reformi obrazovanja”, poručio je.

U Hrvatskoj su u posjetu ovoga tjedna predstavnici Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, a predsjednik Vlade jučer se sastao s njegovim predsjednikom Lucom Jahierom, s kojim je razgovarao o suradnji i pripremama hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije.

Ministri Tomo Medved i Milan Kujundžić predstavili su jučer dva zakona koja su krenula u javno savjetovanje, a radi se o Nacrtu prijedloga zakona o prijenosu osnivačkih prava nad Općom županijskom bolnicom Vukovar i Bolnicom hrvatskih veterana na Republiku Hrvatsku te Nacrtu prijedloga Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta.

Vlada RH