Potpore za poljoprivrednike nikad veće što se tiče izravnih plaćanja

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je odgovarajući na pitanje Tomislava Lipošćaka na sjednici Vlade RH o potporama za poljoprivrednike, kazala kako one nikad nisu bile veće što se tiče izravnih plaćanja.

„Za 2019. godinu osigurali smo po prvi put iznos koji je veći od 100 posto dodijeljene omotnice za izravna plaćanja, Republici Hrvatskoj je dodijeljena osnovna omotnica od 382 milijuna eura godišnje, ukupne predviđene isplate su nešto više od 887 milijuna eura, a s osjetljivim sektorima ukupno izravne potpore iznosit će 401 milijun eura“, kazala je ministrica Vučković istaknuvši kako pojedinačne potpore po hektaru iznose 2 140 kuna, što je nešto više od EU prosjeka.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved odgovarajući na pitanje Ante Plazonića rekao je da je u mandatu ove Vlade pronađeno 176 mogućih lokacija prikrivenih masovnih i pojedinačnih grobnica iz svih raspoloživih izvora, provedena su probna iskapanja na 154 lokacije, organizirano 26 identifikacija na kojima su identificirani ostaci 169 osoba.

Ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek upućeno je pitanje hoće li novim Zakonom o elektroničkim medijima biti reguliran rad portala, društvenih mreža i servisa.

Obuljen Koržinek je odgovorila da novim zakonom društvene mreže neće biti regulirane kao mediji.

„Bit će puno jasnije regulirane uredničke odgovornosti na portalima. Odgovornost urednika odnosit će se i na komentare koji su često puni govora mržnje i lažnih vijesti“, najavila je ministrica dodavši da će biti utvrđene jasne sankcije.

Vlada RH