Rudolf Karre o tartufima, natjecanjima i uzgajanju pasa

Razgovarali smo s Rudolfom Karreom, svestranim Križevčaninom širokih interesa. Bavi se pronalaženjem tartufa, ima pse pasmine lagotto romagnolo, vlastitu uzgajivačnicu pasa, proizvodi pivu, ovlašteni je prodavač nadzemnih i podzemnih gljiva, voli glazbu te uz to i svira.

Recite nam nešto više o vašem psu?

Zove se Zara i pasmine je lagotto romagnolo ili talijanski vodeni pas. Stara je osam godina te je prvak Hrvatske u kategoriji ljepota mladih i starih pasa gdje se preko Kinološkog saveza svake godine održavaju međunarodne izložbe.

Dobila je diplomu i za to prvo mjesto i sad već dvije godine za redom smo drugi na natjecanju koje je jedinstveno u Hrvatskoj, a i u svijetu – lov na bijeli tartuf. Lagotti su jako privrženi psi, izuzetno dobri za djecu i obitelj. Žive između 15 i 19 godina i stvarno nisu boležljivi.

Preporučio bih svima koji se odluče za nabavku ove pasmine da ne gledaju oglase iz Srbije i Bosne jer su tamo puno jeftiniji, ali podrijetlo samog psa je upitne kvalitete i onda dolazite do problema sa zdravljem i na kraju više novaca dajete veterinaru nego što bi dali za jednog ovakvog psa.

Prošlog mjeseca sam sa Zarom sudjelovao na međunarodnoj utakmici tartufarskih pasa u Livadama. Ovo je već druga godina da sudjelujemo na tom natjecanju. Prošle godine smo bili prvi put te smo osvojili drugo mjesto, a ove godine smo se nećkali hoćemo li ići ili ne. Organizator nas je sam zvao da dođemo i na kraju smo opet zauzeli drugo mjesto.

Kako ste došli do ideje da nabavite psa?

Iz čiste znatiželje. Cijelo vrijeme sam imao pse i promatrao sam upravo tu lagotto romagnolo pasminu te sam dosta čitao o njima. Oni su dosta rijetka pasmina, spadaju među 10 najrjeđih pasmina u svijetu i priznati su tek 1993. kao službena FCI pasmina. Kad sam se zaposlio i dobio službeni auto prodao sam svoj i onda sam kupio Zaru za te novce.

Da li je potrebna posebna njega za takvog psa?

Treba ih redovno šišati. Psa treba dresirati i to je najvažniji dio. Vi možete dresirati bilo kojeg psa za lov na tartufe, ali ako idemo u lov onda ćemo ići sa psom tartufarom tj. lagotto romagnole, a ne s pudlicom.

O dresuri pasa tartufara Rudolf je rekao sljedeće:

Dresura počinje odmah po rođenju psa te su već od tad u kontaktu s tartufima te kasnije kroz igru i dresuru dolazimo do traženja tartufa u dvorištu i na kraju ide u šumu. Zara je tek s godinu i pol počela s dresurom dok je jedan od štenaca iz njenog zadnjeg legla već s 4 mjeseca tražio tartufe.

Imate ovlaštenu uzgajivačnicu pasa?

Uzgajivačnica se zove Casa Del Tartufo Karre, prijavljena je FCI i svatko tko je član Kinološkog saveza te misli prodavati pse s papirima mora biti član Kinološkog saveza.

Kakav je interes za kupnju psa?

S obzirom na to da je Zara prvak interesi su dobri ali znate kakvo je danas vrijeme, svi bi se cjenkali. Cijena koju ja imam je od 1.000 do 1.500 eura i smatram da je to sasvim u redu za takvog psa.

Ostatak intervjua poslušajte u nedjelju od 9 sati na valovima Radija Križevci.

Fotografije ustupio Rudolf Karre.
hs/radiokrizevci.hr