Upoznajte Dekle – domaće cure koje oduševljavaju svojim vokalnim sposobnostima

Dekle su djevojke kao što bi kajkavci rekli, međutim, Kristina, Ivana, Margareta i Karla nisu sasvim obične djevojke. Svoje pjevačko iskustvo stekle su kao članice raznih udruga i kulturno umjetničkih društava stoga im pozornica nije strana. Zagorka, Prigorka i dvije Slavonke svoju posebnost kriju u raznolikim vokalnim sposobnostima. Osnovane kao projekt majstora tamburaške glazbe Ivice Plivelića Ive, Dekle nastupaju uz pratnju tamburaškog sastava izvodeći hrvatske narodne pjesme, makedonske, sevdalinke, slovenske itd. Oživjet će neke zaboravljene pjesme ali stvarati i autorske. Imali smo priliku ugostiti deklu Kristinu koja nam je predstavila Dekle i njihovu prvu pjesmu ”Od Dunava do Jadrana”.

Grupa The Dekle nastala je početkom 2019. godine kada je objavljena audicija, a prvo okupljanje odnosno službeni početak bilježimo sredinom rujna. Na audiciju su se prijavile djevojke iz raznih krajeva Hrvatske, no naš osnivač i producent Ivica Plivelić Iva intuicijom je odabrao nas četiri i stvorio kvartet raznolikih vokalnih sposobnosti te započeo predivno prijateljstvo. – ispričala nam je Kristina.

Tko su Dekle i od kuda dolaze?

Mi smo četiri potpuno različite cure, od vokala do osobnosti međutim različitosti se zaista privlače i u tome se krije naša posebnost. Svaka ima svoju boju vokala i može iznijeti različite pjesme na svoj način i zato ćemo svoj repertoar upravo tome prilagođavati.


Kristina dolazi iz mjesta Laz u blizini Marije Bistrice. Ima 26 godina, diplomirana je specijalistica marketinga i komunikacija ta radi kao TV voditeljica. Svira klavir u crkvi i pjeva na vjenčanjima, članica je DVD-a “Laz” kao vatrogaskinja i strastvena je folklorašica sa iskustvom u KUD-u “Laz”, Folklornom ansamblu “Ivan Goran Kovačić” te profesionalnom Ansamblu narodnih pjesma i plesova “Lado”, a trenutno pleše i pjeva u folklornoj skupini “Hearts of Zagreb”. 2014. godine nastupala je s autorskom pjesmom “Sad živi u meni” na festivalu duhovne glazbe “Krapinafest” a nedavno je snimila i duet “Anđele moj” sa Dinacordi Luna bendom.

U mom životu nema razloga za tugu jer se stalno nešto svira i pjeva

Ivana ima 19 godina i dolazi iz Međe u okolici Križevaca. Završila je srednju ugostiteljsku školu te je pohađala puno izvannastavnih aktivnosti kao što su; plesna škola, glazbena škola u kojoj je svirala klavir i pjevala u zboru. Trenutno pjeva po vjenčanjima a najveći uspjeh joj se dogodio 2018. godine na križevačkom tradicionalnom natjecanju “Prvi pljesak” kada je osvojila prvo mjesto.

Karla ima 21 godinu i živi u Babinoj Gredi. Završila je Poljoprivrednu školu i po zanimanju je agroturistički tehničar. Pjevačko iskustvo stekla je u Udruzi za promicanje i očuvanje šokačke baštine “Šokadija” Babina Greda i KUD-u “Mijat Stojanović”.

Margareta ima 27 godina, rođena je u Osijeku ali živi u Zagrebu. Po struci je ekonomistica i radi u Centru za rehabilitaciju “Zagreb” s osobama s intelektualnim poteškoćama. Od malih nogu aktivna je članica raznih folklornih ansambala. Nastupala je na brojnim festivalima i folklornim manifestacijama kao solistica. Velika strast su joj konji, pjesma i druženje s prijateljima u rodnoj Slavoniji.
Želja nam je da svojim slušateljima prenesemo sve emocije kroz pjesmu, da se zajedno veselimo i tugujemo. Nastojat ćemo biti jedinstvene i ostaviti trag na hrvatskoj glazbenoj sceni.

Predstavite nam svoju prvu pjesmu Od Dunava do Jadrana.

Autori naše prve pjesme “Od Dunava do Jadrana” su Ivica Plivelić Iva i Darus Despot, a autorskom timu na budućim pjesmama priključit će se i cijenjeni autori poput Geronima koji je napisao hitove za Halida Bešlića, Hanku Paldum itd., zatim Goran Ivanović Lac i mnogi drugi.

Ideja spota je nastala spontano kad je naša članica Margareta predložila prekrasne Rastoke i svi smo bili oduševljeni. Priroda nam je bila nit vodilja a producent i snimatelji su se pobrinuli za ostale detalje. Htjeli smo prikazati dio Lijepe naše, nismo imali dovoljno vremena da posjetimo Dunav i Jadran, pa smo odabrali sredinu.

Potpuni razgovor poslušajte danas, 14.11. u 17 sati u eteru Radija Križevci na 96,6 MHz.