Aktivan KLA Križevci

„Hvala“, „Volim“, „Prijateljstvo“, „Obitelj“, „Sve najbolje“, „Druženje“, Poboljšanje“, „Čistilište“.

Završio je Mjesec borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti. Klub liječenih
alkoholičara Križevci proveo je brojne aktivnosti u ovom mjesecu. Nataša
Sokač Habijanec predstavlja rad Kluba liječenih alkoholičara Križevci.

Kada smo pitali članove našeg Kluba što za njih znači Klub liječenih alkoholičara, rekli su slijedeće: „Hvala“, „Volim“, „Prijateljstvo“, „Obitelj“, „Sve najbolje“, „Druženje“, Poboljšanje“, „Čistilište“….

Što je zapravo Klub liječenih alkoholičara? Klubovi liječenih alkoholičara sinonim su za rehabilitaciju u alkoholizmu, sigurno okruženje u kojem apstinenti i članovi njihovih obitelji rješavaju probleme vezane uz pijenje alkoholnih pića i alkoholizam.

Klub liječenih alkoholičara „Križevci“ osnovan je još davne 1971. godine, no te godine nije otpočeo s radom. Tri godine nakon, 1974., na inicijativu sedmero liječenih alkoholičara, terapeuta dr. Tonka Mijača, socijalne radnice Jelene Pečinar i tajnika društva Crvenog križa Općine Križevci Pavla Gregureka obnavlja se rad Kluba liječenih alkoholičara „Križevci“. Od tada je prošlo više desetljeća, a Klub liječenih alkoholičara „Križevci“ iz godine u godine nastavio je pružati pomoć i podršku apstinentima kao i članovima obitelji.

Ove godine proslavljeno je 45. godina rada KLA „Križevci“, što ga čini jednim od najdugovječnijih Klubova liječenih alkoholičara u Republici Hrvatskoj. 

KLA „Križevci“ svaki utorak od 18:00 do 19:30 sati održava sastanke na kojima redovito sudjeluju apstinenti i članovi obitelji. 

Osim redovnih sastanaka članovi Kluba prigodno obilježavaju sve važnije događaje i sudjelujuju u raznim sportskim i kulturnim aktivnostima. Tako se svake godine održava Godišnja skupština na koju su pozvani mnogi Klubovi iz susjednih gradova, a također članovi Kluba redovito odlaze na Godišnje skupštine drugih Klubova. 

„Skupština KLA „Križevci“ „

Članovi Kluba redovito sudjeluju u održavanju „Sportskih susreta“, „Večeri pučke poezije“, a samoinicijativno organiziraju i razna druženja kao što je primjerice „Kestenijada“.

„Kestenijada“
„Sportski susreti“


Prigodno se obilježava i „Dan klubova“, kao i „Mjesec borbe protiv ovisnosti“. 

„Dan Klubova liječenih alkoholičara“

Ove godine „Mjesec borbe protiv ovisnosti“ započet je sudjelovanjem na „Večerima pučke poezije“ na kojima su svoje pjesme predstavile dvije članice. 

Marija Žibrin „Sjeti se“
Željka Sovar „KLA“

Također, apstinenti i stručni djelatnici Kluba gostovali su u eteru Radija „Križevci“ gdje su predstavili svoj rad i pozvali sve koji misle da imaju problema s alkoholom, da dođu u Klub. 

„Gostovanje u eteru Radija Križevci“

Kako kaže jedan naš apstinent:  „Lijek za alkoholizam postoji i nije skup, samo treba doći u Klub!“. 


 Nataša Sokač Habijanec, mag.act.soc.