Danas nas očekuje otvorenje izložbe Ikonografije grada II. (1950. – 2000+) VIZIJE GRADA.

Na ovoj senzacionalnoj izložbi sudjeluje i naša Križevčanka Tea Hatadi koja izlaže rad pod nazivom “…tako i na zemlji…”. Izložba se otvara večeras.

U Modernoj galeriji će u utorak, 17. prosinca, u 19 sati biti otvorena izložba Ikonografija grada II. (1950. – 2000+) VIZIJE GRADA. Ova atraktivna multimedijalna i interdisciplinarna izložba u autorskoj koncepciji Željka Marciuša, muzejskog savjetnika Moderne galerije i stručnih suradnika – Frane Dulibića, Saše Pavkovića, Vanje Babića, Milivoja Zenića i Feđe Gavrilovića – nastavak je senzacionalne izložbe Ikonografija grada u hrvatskom slikarstvu prve polovice 20. stoljeća iz 2010., koju je razgledalo 30.000 posjetitelja, a Hrvatsko muzejsko društvo proglasilo izložbom godine. Uz više od 500 radova većinom iz fundusa zagrebačke Moderne galerije na izložbi će biti prezentirani i radovi iz drugih hrvatskih muzejskih i srodnih institucija kao i iz privatnih zbirki. Riječ je o slikama, crtežima, stripovima, plakatima, grafikama, karikaturama, objektima, instalacijama, umjetničkoj fotografiji, video-artu, igranom i animiranom filmu. Koncipirana kroz petnaest tematsko – oblikovnih cjelina, izložba će kod publike osvijestiti motiv grada u vizualnim umjetnostima i komunikacijama, ali i ukazati na njegovu važnost kao simbola, poetskoga generatora, sociološke i kulturno-povijesne odrednice, prostora te mjesta unutar kojega i umjetnici sami žive i djeluju. Grad se na ovoj izložbi promišlja kao velegrad i / ili grad s elementima velegrada u kojem se povijesno osjeća ideja modernosti i suvremenosti od Zagreba do New Yorka…; odnosno bilo kojeg grada u zemlji ili svijetu koji su naši umjetnici interpretirali. U postavu koji su osmislili Ante Rašić, Marko Rašić i Vedrana Vrabec, uz tematske radionice za djecu i odrasle, stručna i ciljana vodstva, održat će se i filmske projekcije. Ova gradska priča koja će se u Modernoj galeriji moći razgledati do 23. veljače 2020. zasigurno će ostati u pamćenju mnogih, a kroz bogato ilustriran katalog sačuvana i za buduće generacije.Vizualni identitet izložbe potpisuju Rašić+Vrabec.

Na ovoj senzacionalnoj izložbi sudjeluje i naša Križevčanka Tea Hatadi koja izlaže rad pod nazivom “…tako i na zemlji…”. Izložba se otvara večeras.

Fotografije iz foto arhiva Moderne galerije

Izvor: Tea Hatadi