Dogodilo se na današnji dan- 10. prosinca

Prvi teritorij u SAD koji je ženama omogućio pravo glasa i obavljanje službenih dužnosti bila je današnja savezna država Wyoming, koja je takav zakon donijela na današnji dan daleke 1869. godine.

Deseti prosinca važan je i po začetku jedne tradicije koja garantira prestiž i slavu do kraja života. Naime, na današnji su dan u Stockholmu po prvi puta dodijeljene Nobelove nagrade, 1901. godine, i to za fiziku, kemiju, medicinu, književnost i mir.

Kako je ovaj dan zapravo cijeli posvećen borbi za boljitak ljudske rase, vrijedi spomenuti i 1948. godinu, kada je Generalna skupština Ujedinjenih naroda prihvatila Deklaraciju o ljudskim pravima.

I, već dvije godine kasnije ljudska su prava počela dobivati svoje stvarne oblike, jer je 1950. prva osoba crne boje kože dobila Nobelovu nagradu za mir, dr. Ralph Bunche, američki diplomat zaslužan za postizanje mira u arapsko-izraelskom ratu 1948. godine. Četrnaest godina kasnije, istu je nagradu dobio i dr. Martin Luther King jr., poznati borac za ljudska prava koji je, nažalost, veću slavu dobio kao mučenik, žrtva atentata 4. travnja 1968. godine.

Rođendane bi na današnji dan slavili ili slave slavna američka poetesa Emily Dickinson, kompozitor Olivier Messiaen i veliki irski glumac Kenneth Branagh.

Izvor: metroportal.hr