Imendan danas slave Damir, Danijel i Josip!

Svima koji danas slave želimo sretan imendan!


Josip je jednostavan, okretan, skroman, interesantan i pažljiv. Josip je hrvatski i slovenački oblik muškog imena Josef, i u ovom obliku se javlja samo na našem području. Josip, takođe Josif (hebr. יוֹסֵף, jōsēf == Bog dodaje), je muško biblijsko ime jevrejskog porijekla. Njegova popularnost počiva na bibliskom Josipu, sinu Jakova. Ime je veoma popularno širom svijeta u raznim oblicima. Na našem prostoru je ime Josip zastupljeno u Hrvatskoj i Sloveniji, Jusuf kod muslimana, a Josif kod Srba.


Damir je drag, autentičan, maštovit, istovjetan i romantičan. Ime Damir je domaćeg porijekla. Složeno je od slovenskih osnova sa značenjem “dati (davati)” + “mir”. Zastupljeno je u Hrvatskoj, može se čuti i u Srbiji, a najpopularnije je u Bosni i Hercegovini gdje se tumači i kao varijanta turskog imena – tada je značenje imena Damir isto kao i Demir “gvozden, željezni”. Ime Damir je vrlo rašireno na Balkanu, gdje se smatra katoličkim imenom (“među prvih sto muških imena u Hrvatskoj, gdje danas živi preko dvadeset tisuća osoba koje nose ovo ime” – izvor www.imehrvatsko.net). Također je isto ime s dugim izgovorenim i u obliku Damiiir (Dameer) hebrejskog porijekla i može se sresti je često među muslimanima na Bliskom istoku i u Palestini. Kod nas se ime prilagođeno našem izgovoru govori s kratkim i.


Ime Danijel potiče iz starohebrejskog (דניאל Daniyyel). Značenje imena je “Bog je moj sudac” . U narodnoj etimologiji, vremenom su se neka od imena izvedena od “Daniyyel” na našim prostorima vezala za riječ “dan”, pa su se prema narodnim običajima davala djeci koja su rođena danju. Ime je u raznim varijantama još od davnina rasprostranjeno širom kršćanskog svijeta, a ima ga i kod muslimana u varijanti Daniyal.

Izvor: Knjiga imena, Foto: š.v