Dogodilo se na današnji dan- 12. prosinca

Sinatra je bio živuće utjelovljenje američkog “Showmana”, ali i prilično kontroverzna osoba izvan pozornice. Sin talijanskog emigranta, rođen je u radničkoj obitelji. Kao mladić počinje se baviti glazbom, prvo u maloj skupini, a zatim samostalno. Postepeno niže uspjehe i privlači milijune djevojaka. No, procvat rocka zadaje ozbiljan udarac njegovoj karijeri.
Sinatra tada kreće u filmske vode i dobiva ulogu u filmu Odavde do vječnosti, za koju osvaja Oscara za najbolju sporednu ulogu 1953. godine. Od tada se paralelno bavi glumačkim i pjevačkim poslom .Nastupio je u 58 filmova. Poput prave “zvijezde” čitavog je života punio stranice žutog tiska svojim brakovima, avanturama, navodnim vezama s mafijom i svojom sklonošću alkoholu. Autor je stotinjak albuma, a s više od 150 milijuna snimaka diljem svijeta svrstan je među najpopularnije te najbolje prodavane glazbenike u povijesti, a američki glazbeni kritičar Robert Christgau nazvao ga je “najvećim pjevačem 20. stoljeća.”

1977. rođena je Lea Dekleva. Rođena je u Zagrebu. Pohađala je osnovnu i srednju glazbenu školu. Svira klavir i obou. Nastupala je kao prateći vokal Parnog valjka te Davora Radolfija. Objavila je prvi samostalni album “emocija” 2005. godine. Album je postao prvi hrvatski album koji je uvršten u i-Tunes, najveći svjetski servis za preuzimanje glazbe. Autorica je većeg dijela pjesama s albuma Olivera Dragojevića “Vridilo je” 2005., pjesme “Volim te” s albuma Maje Vučić “Lice koje znaš” 2006. i dvije pjesme “Možda nam uspije” i “Preživjet ću” s albuma Marka Tolje “Stare dobre stvari” iz 2009. godine. Njena pjesma “Dogodila se ljubav” u izvedbi s T.B.F.-om osvojila je Porin u kategorijama za Vokalnu suradnju i Pjesmu godine, te nominaciju za Hit godine (izbor televotinga). Na Porinu 2006 u Osijeku imala je dvije nominacije, za Novi izvođač godine za album emocija, te Pjesma godine, Nevera u izvedbi Olivera Dragojevića s njegova albuma Vridilo je.

Gustave Flaubert, utjecajni francuski pisac romanopisac, rodio se u Rouenu u sjevernoj Francuskoj 12. prosinca 1821. Pisati je počeo već kao dječak, s osam godina. 1940. seli u Pariz studirati pravo.Grad mu se nije sviđao što je rezultiralo time da su ga percipirali kao indiferentnog studenta. 1946. nakon epileptičnog napadaja napušta studij i Pariz.
Dosta putuje, a u svojim putovanjima na Bliski Istok, Grčku, Egipat, Britaniju… u svojim djelima bio je vrlo otvoren prema svim svojim seksualnim iskustvima i aktivnostima. Zbog svojih avantura često je patio od spolnih bolesti.
Umro je na obiteljskom posjedu u Croissetu nedaleko od rodnoga grada, 8. svibnja 1880. kamo se i doselio nakon svog povratka iz Pariza.
Prvo djelo bilo mu je Iskušenje Sv. Antuna, pjesničko filozofska rapsodija u kojem je za glavnog junaka pustinjaka sv. Antuna najvjerojatnije bio inspiriran događajem iz djetinjstva.
Njegovo najznačajnije i najkontroverznije djelo bilo je Gospođa Bovary.

Pronađena Mona Lisa.
Talijan Vincenzo Perugia, ukrao je 21. ožujka 1911. godine glasovitu sliku Leonarda da Vincia iz pariškoga muzeja “Luvr”. Sliku je držao dvije godine u svom stanu, a razotkriven je kada ju je namjeravao prodati u Firenci. Za svoje nedjelo branio se kako je sliku namjeravao vratiti “tamo gdje pripada”. Mona Lisa je nakon toga vraćena u “Luvr”.

Kenija postala neovisna država.
Nakon niza neuspjelih pokreta s ciljem za neovisnošću, godine 1960. osnovan je Kenijski afrički nacionalni savez (KANU). Cilj je bio osamostaljenje te nakon pregovora sa Velikom Britanijom Kenija je proglasila svoju neovisnost 12. prosinca. Na isti dan godinu dana kasnije Kenija je proglašena republikom.

Na današnji dan 1861. godine rođen je u selu Valentinovo u Hrvatskom zagorju književnik Janko Leskovar. Valentinovo se nalazi otprilike između Krapine i Pregrade, a u njegovoj se blizini nalazi i poznati dvorac Bežanec, nekoć vlasništvo barunske obitelji Ottenfels-Gschwind.

Izvor: metroportal.hr