Zagrijte se uz kuhano vino

Vino volimo samo, ali sa spuštenim temperaturama u zimskim noćima, šalica toplog alkoholnog napitka je dvostruki bonus.

Ovo doba godine ne može proći bez kuhanog vina. I dok u kuhanom vinu uživate prvenstveno zbog njegovog okusa, možete početi u njemu uživati i zbog prednosti za zdravlje.
Kuhati možete crno ili bijelo vino. U pravilu se kuha s klinčićem koji obogaćuje njegov okus i miris, ali ga čini i zdravijim. Upravo ova kombinacija klinčića i vina ima blagotvorno djelovanje na zdravlje.
Kuhano vino je odličan izvor antioksidanata koji smanjuju razinu slobodnih radikala u tijelu i na taj način sprječavaju nastanak raka, bolesti srca i krvožilnog sustava.


Ovaj topli napitak će regulirati i razinu krvnog tlaka, krvne žile će učiniti fleksibilnijima i spriječiti nakupljanje plaka u arterijama.
Neka istraživanja su pokazala da se ljekovita svojstva vina povećavaju kada se ono zagrijava. Naime, znanstvenici tvrde da tijelo resveratrol, glavni sastojak crnog vina, puno bolje apsorbira ako je vino termički obrađeno.
Klinčić će obogatiti okus vina, ali i doprinijeti ljekovitim svojstvima. Naime, klinčić ima odlična antioksidacijska djelovanja. Samo 1/2 žličice klinčića sadrži jednaku količinu antioksidanata kao pola šalice bobičastog voća.
Klinčić će djelovati blagotvorno na probavni sustav. Ublažit će nadutost i probavne smetnje, koje su nešto češće u ovo doba godine.

Kuhano vino je i dalje alkohol, a svi znamo da u alkoholu treba uživati umjereno. Koliko god vam kuhano vino bilo ukusno, nemojte u njemu pretjerivati. Jedna šalica kuhanog vina dnevno je sasvim dovoljna za zdravlje cjelokupnog organizma.