Izborna skupština Ogranka Matice hrvatske – počasna članica Lijerka Končurat, predsjednica ponovo mr. Renata Husinec

Na sinoć održanoj izbornoj skupštini Ogranka Matice hrvatske u Križevcima za predsjednicu je ponovo izabrana mr. Renata Husinec, potpredsjednica je Martina Valec Rebić, a tajnica Danijela Zagorec. Izabrano je i osam članova Predsjedništva: Marijana Ivanek Martinčić, Franjo Husinec, Iva Rupčić, Branka Špoljar, Đurđica Trbus, Tomislav Stipić, Tihomir Pleša i Zoran Kovač, dok su članovi Nadzornog odbora Željko Štubelj, Stjepan Palijan i Josip Trbus.

Križevački Ogranak Matice hrvatske sa svoja 44 člana vrlo aktivno djeluje
pa je tako u 2018. i 2019. godini organizirao niz kulturnih događanja u gradu i šire.
“Ogranak svih godina skrbi o baštini i identitetu pa smo otkrivali blago Grkokatoličke katedrale, njezinu knjižnicu, inicirali obnovu sakralnih objekata kao što je naša katedrala” – kazala je predsjednica mr. Renata Husinec.
Podsjetila je na izdavačku djelatnost, uz prigodne izložbe tiskani su katalozi, predstavljane su knjige i i kalendari s pojedinim temama iz kulture i baštine kojih je do sada objavljeno 19, održavale su se tribine i predavanja, izložbe, koncerti, kazališne predstave i drugi događaji:
predstavljena knjiga prof. Valentina Puževskog “Našim Križevcima”, izložba Personae Gratae Vesne Zednik, izložba u povodu 200. obljetnice Vatroslava Lisinskog, “Zrinski i Frankopani”, 2. Dani Lasla Bulcsua , gostovali lingvistica Milena Žic Fuchs, dr. sc. Ivica Kisić, akademik Igor Anić, akademik Josip Bratulić, održani su koncerti u sklopu Varaždinskih baroknih večeri, kazališna predstava Mire Gavrana i brojna druga događanja i gostovanja poznatih osoba.

Predsjednica Ogranka Matice hrvatske Renata Husinec istakla je pritom suradnju s brojnim ustanovama, školama, KUD-ovima jer, kako je rekla, bez zajedništva nema ničega.
Sredstva za sve to dosta su skromna, no puno je učinjeno na dobrovoljnoj osnovi i zalaganjem članova Ogranka.

Usvojen je i prijedlog Okvirnog programa za 2020. godinu u kojem se nastavlja nakladnička djelatnost, organizacija tribina, predavanja, predstavljanja knjiga i časopisa, glazbena događanja, izložbe, a slijedeće godine obilježit će se 30 godina Ogranka Matice hrvatske u Križevcima te 160 godina poljoprivrednog školstva u našem gradu.

Za počasnu članicu Ogranka Matice hrvatske proglašena je prof. Lijerka Končurat koja je u Matici od trenutka osnivanja Ogranka u Križevcima.
“Matica je bila moja vodilja, a ovo je priznanje mojoj odanosti Matici hrvatskoj kroz tolike godine. Ono što sam ja dala Matici je puno manje od onoga što je Matica hrvatska dala meni” – kazala je počasna članica Lijerka Končurat.

Rad Ogranka pohvalio je predsjednik Ogranka Matice hrvatske Koprivnica Dražen Ernečić koji je istakao kulturološku državotvornost u djelovanju Matice hrvatske i da križevački Ogranak projicira Grad Križevce na kulturnu povijesnu kartu, da Matica treba raditi i dalje na identitetu svojih gradova te pozvao na suradnju u 2020. godini.

Na svečanosti izborne skupštine Ogranka Matice hrvatske Križevci nastupila je sopranistica Ana Fortuna sa himnom “Lijepa naša”, a u glazbenom dijelu programa nastupili su članovi Kulturno-umjetničkog društva “Prigorje”. (J.I.)