Katedralni pjevački zbor održao godišnju skupštinu – 10 godina uspješno djeluje

U znaku jubilarne, desete obljetnice Katedralnog pjevačkog zbora Križevci, poznatog u Hrvatskoj i Europi, održana je sinoć u prostorijama Zbora biskupske rezidencije Grkokatoličke katedrale Presvete Trojice redovna godišnja skupština. Član Upravnog odbora Siniša Pleše osvrnuo se na desetogodišnji rad zbora koji vrlo uspješno djeluje u našoj sredini, ali i mnogo šire.

“Malo koji pjevački zbor se može pohvaliti da je imao prilike nastupiti u rimokatoličkim i grkokatoličkim crkvama te koncertnim dvoranama diljem Hrvatske pjevajući mise, liturgije i koncerte u mnogim bazilikama, crkvama i katedralama. U 10 godina zbor je pronosio ime Križevaca i baštine u Ukrajini, Sloveniji, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Slovačkoj, dva puta u Italiji, a pjevači su sudjelovali na hodočašću u Izraelu. Zbor je pjevao više televizijskih prijenosa liturgija, pjevao pred mnogim velikodostojnicima. Cijelo vrijeme nas prati naš duhovnik, katedralni župnik otac Mihajlo Simunović.”

Predsjednik Katedralnog pjevačkog zbora Križevci i njegov dirigent Ozren Bogdanović istakao je što se sve radilo i gdje je zbor nastupao u 2019. godini. Zbor je pjevao u mnogim prigodama, otvorena je godina Katedralnog zbora, upriličena je projekcija fotografija “Sto fotografija za 10 godina zbora”, održan je godišnji koncert Katedralnog zbora u povodu 10 godina njegovog postojanja itd.

“S obzirom na praznike, zbor je u 9 ili 10 mjeseci u ovoj godini imao 17 nastupa što je vrlo veliki broj, od kojih je jedan u Hrvatskoj i jedno inozemno putovanje” – kazao je predsjednik Ozren Bogdanović.

Skupštini je prisustvovao gradonačelnik Mario Rajn koji je istakao zadovoljstvo što zbor djeluje tako uspješno, s ponosom pronosi ime Grada i izvan Hrvatske kao i vrijednosti i baštinu kojom se ponose. Također je kazao da će Grad i dalje podupirati rad zbora. Prigodnim riječima obratili su se i mons. Milan Stipić, apostolski administrator Križevačke eparhije i katedralni župnik Mihajlo Simunović.(J.I.)