Križevački karatisti, Klara i Bruno Katavić postali nositelji crnog pojasa

Jučerašnji sportski dan obilježili su mladi Križevčani Klara i Bruno Katavić koji su u gimnazijskoj sportskoj dvorani u Križevcima pokazali svoje karataške vještine pred komisijom koja se sastojala od uglednih imena kako hrvatskog, tako i svjetskog karatea.

Pripremao ih je Tomislav Dvorski, nekadašnji hrvatski reprezentativac. Nakon zahtjevne vježbe koja je trajala 60 minuta, stručna je komisija mlade sportaše proglasila nositeljima crnog pojasa.

Naime, biti nositelj pojasa određene boje znači da u većoj ili manjoj mjeri posjeduješ znanje karatea te da si ovladao nekima od karataških vještina. Svaki pojas ima svoju boju koja označava nivo znanja. Polaganje za pojaseve predstavlja demonstraciju znanja pred licenciranim Ispitivačem koji na temelju toga donosi svoj sud dali je netko uistinu savladao i usvojio zadani program. Karate zvanja se dijele na učenička i majstorska. Učenička se još nazivaju i KYU zvanja, a označavaju se na sljedeći način (od nižeg stupnja prema višem): KYU – Bijeli pojas KYU – Žuti pojas KYU – Narančasti pojas KYU – Crveni pojas KYU – Zeleni pojas KYU – Plavi pojas KYU – Ljubičasti pojas KYU – Smeđi pojas KYU – Smeđe-crni pojas
Majstorska zvanja označavaju se kao 1., 2., 3.,… – 10. DAN. To su zvanja crnog pojasa.

Foto: Karate Klub KTC Križevci