Međunarodni dan čaja: Praznik mirisa i okusa za prave čajoljupce 

Vrijeme je da uživate u svojoj šalici omiljenog zimskog napitka!


Ova nedjelja, 15. prosinca, posebna je po tome što se obilježava Međunarodni dan čaja! Vrijeme je da uživate u svojoj šoljici omiljenog zimskog napitka! 

Najpopularniji napitak na svijetu otkriven je u Kini, a ubrzo se proširio u sve krajeve svijeta, koji su ga prigrlili i uvrstili u dio svoje tradicije i kulture.  Iako potiče iz Kine, čajevi koji su najzastupljeniji u svijetu danas dolaze iz Indije. U ovoj zemlji uzgajanje čaja je, poslije turizma, najrazvijenija industrija.

Prema legendi, kineski car Shen-Nong otkrio je tajnu pripreme ovog napitka tijekom jednog od svojih lovačkih izleta 2737. godine prije Krista. Želio je prokuhati riječnu vodu u posudi na vatri, no vjetar mu je donio list sa stabljike čajevca koja je rasla u blizini. Car je primijetio da je voda u posudi promijenila boju te je iz nje dopirao neobičan i privlačan miris. Kada je otpio gutljaj tekućine, car se oduševio aromom. I tako je rođen čaj!

Popularne vrećice čaja, izmišljene su u Americi početkom 19. vijeka, a na početku su se koristile za čuvanje čajeva koji su dolazili iz Indije. Danas, 96% svih čajeva, koji se služe u različitim krajevima svijeta, služe se iz vrećica.

Različiti narodi imaju i razne dodatke za čaj. Englezi u čaj često dodaju i mlijeko, dok se kod nas uglavnom, pored šećera, dodaju med ili limun.

Uživajte u svojoj omiljenoj šoljici čaja ovog vikenda, dobro se ušuškajte u toplini svog doma uz neku od zanimljivih knjiga, ili serija u mom slučaju i proslavite Međunarodni dan čaja!

šv/radiokrizevci.hr

adiva.hr