Plenković: Europa Hrvatskoj donosi plus

Sastao se i s predsjednicom Vlade Finske Sannom Marin, u prigodi neformalnog preuzimanja predsjedanja Europskom unijom, te s izvršnom potpredsjednicom Europske komisije Margarethe Vestager, s kojom je razgovarao o Zakonu o razvoju Grada Vukovara.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas u Bruxellesu na sastancima Europskoga vijeća u formatima europodručja i Članka 50.

Upitan za Konferenciju o budućnosti Europe, premijer Plenković je pojasnio da je riječ o procesu te je tako nazvana da bude uključiva, a u njoj će sudjelovati i Komisija, i Europski parlament, i Vijeće, i nacionalni parlamenti te svi zainteresirani. Namjera je intenzivirati raspravu o Europi.

U tom je kontekstu izdvojio da je više puta kazao da je njegova inicijativa kao premijera bila da – neovisno o tome što naši propisi to ne nalažu – svaki put nakon Europskog vijeća pet ili šest sati u Hrvatskom saboru razgovara sa zastupnicima o tome što se raspravlja na sastancima Europskog
vijeća.

Podsjetio je da je predstavljanje prioriteta hrvatskog predsjedanja  organizirano ne samo u Zagrebu, već i u Rijeci, Splitu, Osijeku te Varaždinu.

„Želimo intenzivirati komunikacijske aktivnosti o europskim temama jer je važno da naši građani budu upoznati. Ponavljam, Europa Hrvatskoj donosi plus, a ne minus. To je fenomen o kojemu moramo govoriti horizontalno i to je jedan od načina kako Europu približiti građanima“, naglasio je Plenković

Vlada RH