Plenković: Sa sindikatima smo postigli kvalitetan kompromis koji omogućuje prekid štrajka

Plenković je nakon sastanka sa sindikatima izjavio da je postignut kvalitetan kompromis koji omogućuje prekid štrajka od danas ujutro.
 “Ključna poruka ovog razgovora je da se škola normalno odvija u cijeloj Hrvatskoj, počevši od utorka”, kazao je predsjednik Vlade, dodajući da je kompromis postignut u interesu djece, učenika, roditelja, nastavnika i normalnog funkcioniranja sustava obrazovanja, 
Podsjetio je da se u proteklih nekoliko mjeseci razgovaralo o temeljnom zahtjevu predstavnika sindikata u obrazovanju, a to je kretanje  s pozicije nepravednih koeficijenata koji su etablirani još prije 16 godina. Naveo je da su kasnije ti nepravedni koeficijenti bili kompenzirani određenim dodacima koje je SDP-ova Vlada ukinula, te je ta nepravda postala ključno pitanje za dostojanstvo učitelja, nastavnika i ostalih zaposlenika u sustavu obrazovanja. “Mi smo tu poruku čuli i razumjeli”, istaknuo je Plenković, ponovivši što je sve Vlada nudila proteklih mjeseci i kako je to rezultiralo kvalitetnim kompromisom.
“U tekućoj proračunskoj godini Vlada nije imala dodatnih sredstava za povećanje koeficijenta od 1. rujna, prema inicijalnom zahtjevu sindikata.  Tih sredstava tada nije bilo, dapače, mi smo uspjeli namaknuti dodatna sredstva i za ono povećanje od dva posto koje je išlo na plaću iz rujna, a odnosi se na porast osnovice kroz Temeljni kolektivni ugovor. Istodobno, kao zalog dobre volje i razumijevanja, ponudili smo odmah na plaću od rujna dodatnih dva posto, ali tada to sindikatima nije bilo prihvatljivo. Nakon toga,  smo kroz postupak mirenja, ponudili dodatnih 2+2 posto, dva u ovoj i dva u idućoj godini, ali ni to se nije prihvatilo”, poručio je.

Vlada Republike Hrvatske