Predstavljamo OPG Kranjčević iz Carevdara – od buče do voća 

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Kranjčević iz Carevdara bavi se proizvodnjom bučinog ulja, bučinih koštica prženih, bučinih namaza, bučinog brašna, proizvodnjom lješnjaka i oraha te raznih džemova.  

Kako nam kaže Željko Kranjčević na to su se odlučili kao usputnu djelatnost uz redovni posao. 

“To je sada uzelo i malo veći zamah, ali više ne mislimo povećavati proizvodnju, nego samo održavati ono što imamo. Ne želimo da stoji pusta zemlja i spojili smo ugodno s korisnim. 

Vjerujem da svaki proizvod nađe svoje mjesto na tržištu, pogotovo ako je kvalitetan. Sve se proda. U principu su to ekološki proizvodi, većinom se ručno obrađuje i brzo može doći do stolova kupaca” – izjavio je Željko Kranjčević.

Marija Kranjčević ističe da je zadužena uglavnom za pravljenje džemova, bučinog namaza, pečenje bučinih sjemenki. 

“Želimo pokazati što se sve može od buče napraviti. Može se napraviti vrhunsko, kvalitetno ulje, brašno, kruh. Bučino brašno dodajemo u smjesu za palačinke što daje na izgledu i okusu sasvim drugačiju dimenziju. Radimo i namaz bučin uz dodatak češnjaka sa našeg gospodarstva za što vlada veliki interes. 

Buča se može potpuno iskoristiti. Osim ukrasa ona je stvarno iskoristiva u raznim oblicima i zdrava.

Imamo i džemove od breskve, šljiva, malina , kupina. To je više hobistički dio koji radimo  u slobodno vrijeme. Ništa nije teško napraviti, samo treba imati volje, a znanje se postepeno stječe. Svi sastojci moraju biti zdravi i raditi sa strpljenjem. Drugog posebnog recepta nema” – otkriva nam Marija Kranjčević. (J.I.)