Sudjelovanje studenata VGUK na seminaru „Uloga studenata u osiguravanju kvalitete na visokim učilištima“

Dana 9. prosinca 2019. godine u hotelu International u Zagrebu održan je seminar pod nazivom Uloga studenata u osiguravanju kvalitete na visokim učilištima koji je organizirala Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO). Održani seminar prvo je ovakvo događanje na temu uloge studenata i njihova doprinosa osiguravanju kvalitete koje je okupilo 140 studenata iz cijele Hrvatske. Cilj seminara bio je upoznati studente s kulturom osiguravanja kvalitete visokih učilišta, informirati ih o njihovim pravima, obvezama i mogućnostima te ih potaknuti na aktivan angažman u segmentima kao što su unaprjeđenje kvalitete nastave, iskustva studiranja i ocjenjivanja te drugih aspekata studentskog života. Na seminaru su sudjelovali studenti s različitih visokoškolskih institucija. VGUK su predstavljali studenti preddiplomskog stručnog studija Poljoprivreda, Kyara Fičko, studentica 2. godine, smjer Bilinogojstvo, Martin Topljak, student 2. godine, smjer Menadžment u poljoprivredi te studentice 1. godine Laura Fučkar i Ana Marija Huzanić.

Seminar je otvorila prof. dr. sc. Jasmina Havranek te istaknula kako je kroz postupke vanjskog vrednovanja visokih učilišta AZVO izrazito orijentiran na studente. U sklopu seminara održana su predavanja, od kojih je jedno održala i zamjenica predsjednika Europskog studentskog zbora gđa. Gohar Hovhannisyan. Svoja iskustva u radu na unaprjeđenju kvalitete različitih aspekata studentskog života na okruglom su stolu iznijeli i studentski predstavnici. Također je održana rasprava studenata na temu poboljšanja kvalitete obrazovanja na visokoškolskim institucijama.

Studentska predstavnica Odbora za praćenje i unapređenje studenata VGUK Kyara Fičko u sklopu rasprave istaknula je kako je naše Učilište institucija bogata kvalitetnom praktičnom nastavom i da je to izrazito važno za kvalitetu studiranja.

Student Martin Topljak dao je izjavu za program Hrvatske radiotelevizije. Predstavio je naše Učilište te istaknuo činjenicu kako je poljoprivreda u Republici Hrvatskoj izrazito podcijenjena. Dao je preporuku budućim studentima da se informiraju o brojnim prednostima studiranja na VGUK od kojih je poseban naglasak stavio na praktična iskustva koja se stječu kroz dobro organiziranu stručnu praksu.

Glavni fokus seminara bio je na prilikama i mogućnostima uključivanja studenata u različite segmente osiguravanja kvalitete s naglaskom na pomak od studenta–korisnika do studenta–aktivnog dionika u sustavu visokog obrazovanja. Studenti su na seminaru razmijenili svoja iskustva s ostalim studentima te stekli određena nova znanja. Smatraju kako su događanja poput ovoga vrlo korisna za osiguravanje kvalitete njihovog daljnjeg obrazovanja i kvalitete u svim segmentima rada Učilišta.

Izvor i foto: Kyara Fičko, Martin Topljak, VGUK