Svečanom akademijom obilježen 100. rođendan Domoljuba

Koprivnička dvorana Domoljub u subotu, 28.prosinca službeno je proslavila svoj 100. rođendan svečanom akademijom kojoj su u ime Koprivničko-križevačke županije prisustvovali župan Darko Koren sa zamjenikom župana Ratimirom Ljubićem te predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar.

Na početku svečane akademije pozdravnim govorima okupljenima su se obratili ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica Maja Holek, predsjednik Udruženja obrtnika Grada Koprivnice Darko Frankol, gradonačelnik Grada Koprivnice Mišel Jakšić te župan Darko Koren koji je uz čestitke na velikom jubileju kazao kako je Domoljub stogodišnjim djelovanjem ostavio dubok i neizbrisiv  trag u kulturnom i povijesnom kontekstu Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije.

 „Čestitam svima koji su dali svoj doprinos u obnovi ove prekrasne dvorane, stare hrvatske kuće, koja je kroz povijest  svjedočila brojnim važnim događajima i susretima. Posebno veseli što su radove obnove, kao što su to činili i prilikom gradnje prije 100 godina, izvodili koprivnički obrtnici što je dokaz da naši ljudi mogu činiti velika djela koja imaju značaj za cijelu zajednicu. Domoljub u svojem imenu sadrži vrlo važnu poruku, a to je ljubav prema domovini i upravo je ovo obnovljeno zdanje dokaz da i nakon 100 godina ljubi svoju domovinu i čuva spomen na kulturnu ostavštinu naših predaka. Mi koji živimo u današnjem vremenu dužni smo čuvati tu kulturnu baštinu koja nam je ostala u nasljeđe za sve one koji dolaze poslije nas“, istaknuo je župan Koren na svečanoj akademiji.

Nakon uvodnih govora prikazan je kratki film o značaju Domoljuba, dok su o povijesti i značaju Domoljuba izlaganja održali akademik Dragutin Feletar i povjesničar Nikola Cik. Proslavu je svojim izvedbama uljepšao i Folklorni ansambl Koprivnica, a dodajmo i kako je prije same svečane akademije u predvorju Domoljuba otvorena izložba „Pet lica u gostima“ na kojoj su predstavljeni radovi velikana naivne umjetnosti Ivana Generalića, Ivana Večenaja, Mije Kovačića, Dragana Gažija i Franje Filipovića koji su na istom mjestu izlagali prilikom otvorenja zgrade nakon obnove 1954. godine.

Svečanoj akademiji prisustvovao je i izaslanik ministrice kulture te pročelnik Konzervatorskog odjela u Bjelovaru Milan Pezelj, ravnatelji gradskih ustanova, osobe iz kulturnog i političkog života te brojni drugi gosti i uzvanici.

Izvor fotografija: Koprivničko-križevačka županija, Grad Koprivnica, drava.info

Služba ureda župana