U Hrvatskoj se organizira prva matematička olimpijada za djevojke

Djevojke će četiri sata rješavati četiri zadatka olimpijskog tipa…

Po prvi puta ove školske, a sljedeće kalendarske godine, četiri hrvatske učenice imat će priliku pokazati svoje znanje na Europskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke. Riječ je o relativno mladom natjecanju koje postoji tek od 2012., a za nastup na njemu morat će se izboriti na prvoj Hrvatskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke.

U svrhu odabira reprezentacije djevojaka koje će predstavljati Hrvatsku na Europskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke, Hrvatsko matematičko društvo (HMD) organizira prvu Hrvatsku matematičku olimpijadu za djevojke (HMOD).

To natjecanje održava se 16. siječnja 2020. na Matematičkom odsjeku PMF-a u Zagrebu, a sudionice će četiri sata rješavati četiri zadatka olimpijskog tipa, po jedan iz algebre, kombinatorike, geometrije i teorije brojeva. Sami zadaci, pojašnjavaju to iz Hrvatskog matematičkog društva, mogu uključivati teme koje se obrađuju tek u višim razredima srednjih škola ili se uopće ne obrađuju na redovitoj nastavi. Predviđena težina zadataka na Hrvatskoj matematičkoj olimpijadi nalazi se između težine zadataka na Hrvatskoj juniorskoj matematičkoj olimpijadi i Hrvatskoj matematičkoj olimpijadi.

srednja.hr