U Koprivnici održan sedmi sastanak Vlade sa županima te potpisani Sporazumi o povjeravanju poslova ureda državne uprave županijama

Sastanak je predvodio predsjednik Vlade.

Središnji događaj jučerašnjeg programa posjeta predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića Koprivničko-križevačkoj županiji bio je sedmi sastanak Vlade Republike Hrvatske sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Republici Hrvatskoj te predsjednikom Odbora za lokalnu i područnu samoupravu u Hrvatskom saboru. Sastanak je predvodio predsjednik Vlade kazavši kako susret članova Vlade sa županima potvrđuje sinergiju, dijalog i komunikaciju koja omogućuje ostvarivanje politike decentralizacije i ravnomjernoga regionalnog razvoja Hrvatske.

Župan Koren, ujedno i zamjenik predsjednika Hrvatske zajednice županija, naglasio je kako se radi o povijesno važnom sastanku koji je od iznimnog značaja za politički i društveni život Koprivničko-križevačke županije.

„Zahvaljujem predsjedniku Vlade što je prihvatio našu kandidaturu za domaćina ovog izuzetno važnog sastanaka, ne samo redovnog susreta sa svim kolegama županima, već i što ćemo danas svi župani staviti potpise na sporazume o preuzimanju poslova ureda državne uprave kao kruna reforme javne uprave koju smo četiri godine pripremali“, kazao je uvodno župan predstavivši posebnosti županije te naglasivši smjernice njenog daljnjeg razvoja.

Župan Šibensko-kninske županije i predsjednik Hrvatske zajednice  županija Goran Pauk zahvalio je županu Korenu na odličnoj organizaciji sastanka te naglasio kako su sastanci Vlade i županija najbolji primjer kako sinergijsko djelovanje svih razina vlasti najbolje doprinosi ravnomjernom razvoju Hrvatske.

„Decentralizacijom ovlasti i vraćanjem poslova županijama, one će ih moći samostalno izvršavati i time brže i efikasnije rješavati zahtjeve građana. Osim toga  za nas u županijama osobito je važno i  donošenje nove financijske omotnice EU, uz zalaganje za zadržavanje sredstava za koheziju i Zajedničku poljoprivrednu politiku“, naglasio je župan Pauk.

Na sastanu se razgovaralo  o nekoliko aktualnih pitanja, počevši od četvrtog kruga poreznog rasterećenja o čemu je prisutne izvijestio ministar financija Zdravko Marić, preko predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije o čemu je govorio ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman, dok je o statusu pripreme Nacionalne razvojne strategije 2030. prezentaciju održao ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić.

U sklopu sastanka održano je i potpisivanje Sporazuma o preuzimanju predmeta, pismohrane, ostale dokumentacije, opreme te sredstava za rad od mjesno nadležnih ureda državne uprave u županijama koje su s ministrom uprave Ivanom Malenicom pojedinačno potpisali hrvatski župani. Time je i  formalno označen završetak jednog dijela reforme javne uprave koja se pripremala posljednje četiri godine.

„Obavljene su sve potrebne predradnje – i zakonske, i funkcionalne i materijalne, zbog čega ne očekujemo poteškoće u funkcioniranju sustava. Ovakvi sastanci svakih šest mjeseci omogućili su komunikaciju svih razina vlasti što je svakako pridonijelo tome da 1. siječnja dočekamo spremni. Cilj reforme je brža, efikasnija i kvalitetnija uprava, uprava koja je na raspolaganju građanima. Vjerujem da će upravo građani prvi osjetiti pozitivnu promjenu i to očekujem u prvoj polovici godine“, istaknuo je župan Koren.

Nakon sastanka župan Koren, koji je u ime Koprivničko-križevačke županije  potpisao Sporazum s ministrom Malenicom, izrazio je zadovoljstvo što se ovako značajan događaj dogodio u sjedištu županije te se osvrnuo na posjet predsjednika Vlade.

Drago mi je da se ovaj događaj dogodio upravo ovdje u Koprivnici, zahvaljujem predsjedniku Vlade što je prihvatio našu kandidaturu . Osim ovog važnog događaja cijeli je današnji dan i program posjete predsjednika Vlade vrlo sadržajan te smo posjetili nekoliko važnih mjesta i događaja u našoj županiji. Uz susrete s lokalnim čelnicima i važnim gospodarstvenicima naglasio bih i važnost puštanja u funkciju željezničke pruge Sveti Ivan Žabno – Gradec. Uz to smo održali važan sastanak u Županijskoj upravi gdje smo predsjednika Vlade i ministre informirali o našim projektima za koje smo dobili apsolutnu podršku te sam uvjeren da ćemo ih i realizirati“, zaključio je župan Koren u obraćanju predstavnicima medija nakon potpisivanja Sporazuma.

Služba ureda župana