U Križevcima održan 11. Susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva “Stjepan Kranjčić” – “Put u Srce”

U Velikoj dvorani Hrvatskog doma održana je u subotu navečer završna svečanost 11. Susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva “Stjepan Kranjčić”. Autori najboljih radova, prema ocjeni stručnog ocjenjivačkoga suda, su nagrađeni, a odabrani radovi su i javno izvedeni u interpretaciji dramskih umjetnika Helene Buljan i Dubravka Sidora.
Ovaj susret jedini je književni susret za duhovnu književnost protkanu kršćanskim vrednotama u kratkim žanrovima – poezija, kratka priča, putopis, esej, monodrama u Hrvatskoj.
Natječaj je bio otvoren od 15. svibnja do 15. kolovoza, a stručni ocjenjivački sud sve je radove bez znanja o autorstvu pročitao i odlučio koji će biti nagrađeni, koji javno izvedeni, a koji objavljeni u zborniku – kazala je scenaristica i voditeljica Susreta, predsjednica Udruge “Dr. Stjepan Kranjčić” Tanja Baran.
Na natječaj su se javila 142 autora s 207 radova od toga 116 pjesama, 49 kratkih priča, 16 putopisa, 17 eseja i 9 monodrama. Većina autora su iz Hrvatske, a javilo se i nekoliko autora iz inozemstva. Stručni ocjenjivački sud je odlučio da se u zborniku “Put u Srce” objavljuje 37 radova i to: 20 pjesama, 6 kratkih priča, 6 putopisa, 4 eseja i 1 monodrama, dok je 13 radova nagrađeno.
Pokrovitelji Susreta bili su Ministarstvo kulture, Grad Križevci, Gradska skupština Grada Zagreba te križevačke župe svete Ane i Blažene Djevice Marije Žalosne i svetog Marka Križevčanina.
U ime Grada Križevaca prisustvovao je zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško, a u ime Grada Zagreba Višnja Fortuna. (J.I.)