Udruga “Vrtuljak” održala završnu konferenciju programa OBITELJ JE IN!

O provođenju programa govorila je potpredsjednica udruge i voditeljica programa Ivona Hrg koja je istakla da je program financiran sa 49.939,00 kuna.

U multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice “Franjo Marković” održana je završna konferencija programa OBITELJ JE IN! koji financira Zaklada “Hrvatska za djecu”. O provođenju programa govorila je potpredsjednica udruge i voditeljica programa Ivona Hrg koja je istakla da je program financiran sa 49.939,00 kuna.

Centar za promicanje zdravog razvoja djece, mladih i obitelji “Vrtuljak” osnovan je 2015. godine s ciljem da djeluje kao savjetovalište i da stručni tim sastavljen od psihologa, logopeda, edukacijskog rehabilitatora i drugih pomagačkih struka, bude podrška sustavu i institucijama. Želja je bila uključiti roditelje i djecu u zajedničke organizirane aktivnosti kao bi provodili kvalitetno zajedničko vrijeme u obitelji..
“U programu OBITELJ JE IN! imali smo primarne i sekundarne ciljeve. Primarni cilj je pravovremena detekcija teškoća u razvoju kod djece dojenačke i vrtićke dobi zato što se pokazalo da puno djece prođe kroz sustav, a da zapravo nitko nije primijetio da djeca imaju teškoće i samim time nisu na vrijeme uključena u terapije. Znamo da čekanjem gubimo vrijeme kad smo im mogli dati terapijske intervencije i utjecati na njihov razvoj. Htjeli smo pružiti programe rane intervencije kako bi se postojeće teškoće ublažile. Dvije naše stručnjakinje iz Udruge “Vrtuljak” ove godine postale su praktičarke rane intervencije . Htjele smo poticati i održavati suradnju sa zdravstvenim djelatnicima i odgojno-obrazovnim stručnjacima” – kazala je Ivona Hrg.
Pružala se i stručna podrška roditeljima kako bi se uspješno nosili s izazovima roditeljstva. Održan je niz radionica u vrtićima i školama, o pripremi za školu i drugim temama.
Kroz stručni rad, zabavno i opušteno okruženje dolazi se do rezultata, pa je to pokazao i program OBITELJ JE IN! (J.I.)