Vozač osobnog automobila upravljao pod utjecajem alkohola od 2,38 promila

Tijekom vikenda ukupno su utvrđena 173 prometna prekršaja

Tijekom vikenda ukupno su utvrđena 173 prometna prekršaja od kojih 28 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 69 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 18 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i dva prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.

Tijekom provedbe pojačanog nadzora tri vozača su bila uhićena, dok su dva vozača bila smještena u posebne prostorije policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Provedena su dva žurna prekršajna postupka u kojima su prekršitelji kažnjeni visokom novčanom kaznom, kaznom zatvora i zaštitnom mjerom zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije. Jedan vozač je predan na izdržavanje izrečene kazne zatvora u zatvor u Bjelovaru.

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u nedjelju, 15. prosinca, u 00.55 sati, u Kenđelovcu, kod 40 – godišnjeg vozača koji je upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,38 promila te izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom. Vozač je bio uhićen te je protiv njega proveden žurni prekršajni postupak u kojem mu je određeno zadržavanje od 7 dana i predan je u zatvor u Bjelovar.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u nedjelju, 15. prosinca, u 8.20 sati, u Kenđelovcu, kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 137 kilometara na sat, iako je brzina kretanja vozila ograničena na 70 kilometara na sat.

Tijekom pojačanog nadzora prometa u činjenju prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme kada u organizmu ima alkohola zatečen je jedan recidivista.
Tijekom vikenda izvršen je nadzor 40 mladih vozača. Sedam mladih vozača sankcionirano je zbog upravljanja vozilima za vrijeme kada su organizmu imali alkohola (0,00 do 0,50 g/kg – 1, 0,50 do 1,00 g/kg – 1, 1,00 do 1,50 g/kg – 2, iznad 1,50 g/kg – 3).
Najveća koncentracija alkohola kod mladih vozača utvrđen je u nedjelju, 15. prosinca, u 22.40 sati u Ulici braće Radića u Peterancu kod 21 – godišnjeg vozača koji je pod utjecajem alkohola od 2,12 promila upravljao osobnim automobilom. Ističemo i zaticanje 23 – godišnje mlade vozačice, koja je u petak, 13. prosinca, u 23.28 sati u Ulici Đure Basaričeka u Koprivnici, zatečena kako upravlja osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,08 promila. Mladi vozači sankcionirani su i radi prekoračenja dopuštene brzine kretanja (1), nekorištenja sigurnosnog pojasa (1), nenošenja prometne dozvole (1), upravljanja vozilom na koje je isteklo važenje pokusnih pločica (1), ne postupanje po znaku policijskog službenika (1), nepropisno kretanje kolnikom (1), upravljanje vozilom za koje je isteklo osiguranje od automobilske odgovornosti (1) te nepoštivanja značenja prometnog znaka (1).