Hrvatska kamilica tražena je diljem svijeta, a posebno ona koja se uzgaja na podravskom tlu

Kako doznajemo, zbog organskog uzgoja i esencijalnih ulja, hrvatska kamilica je tražena širom svijeta, posebno ona koja se uzgaja u podravskoj regiji na pješčanom tlu.Podravsko pjeskovito tlo ključno je za proizvodnju visokokvalitetne kamilice, a s otvaranjem nove tvornice čaja na tom području potražnja za njom raste.
Najveći kupac ljekovitih biljaka u Hrvatskoj nedavno je otvorio novu tvornicu čaja u Pitomači. Ni ljekovite biljke nisu imune na nepovoljne vremenske uvjete, a ove godine zabilježen je pad od 40% u berbi kamilice. Unatoč tome, za kamilicu se kaže da je profitabilna biljka. Posebno je ‘čista’, organska kamilica bez pesticida i herbicida koji dolaze s nekih okolnih polja.
Otkupna cijena ovisi o kvaliteti kamilice. Kreće se od nekoliko kuna do 10, 12, 15 kuna. Za prerađenu kamilicu plaća se čak 40 kuna.

Kamilica je savršen primjer onih “domaćih lijekova” koji su još prije tridesetak godina bili ismijavani, no danas i medicinska znanost ponovno otkriva njihova vrijedna svojstva. Djeluje protiv bolova, upala, nesanice, nervoze, slabe probave, kožnih bolesti. U prvom je redu lijek za žene, osobito protiv grčeva svih vrsta. Kamilica otklanja kamence, sprječava probadanje u udovima, ublažuje žuticu, tegobe u prsima i još mnoge druge probleme.

Izvor: HRT