Životinje čuju bolje od nas ljudi i neugodna im je blagdanska pucnjava! 

I ove godine pucnjava petardi i raketa mnogima može pokvariti blagdanski ugođaj.

Uvijek pričamo o onim kućnim ljubimcima koji se jako boje jer je njihova dobrobit istinski ugrožena, a u opasnosti im može biti i život. Istina je da se ne boje sve životinje, no niti jedna ne uživa u pucnjavi – samo je bolje podnose.

Sve vrste kućnih ljubiaca mogu se bojati

Psi, mačke, kunići, zamorci, papige i drugi kućni ljubimci mogu se bojati zvuka pucnjave, bljeskova svijetla i zvižduka koji izazivaju petarde i vatromet. Razlog strahu je što puno bolje čuju i imaju jači osjećaj mirisa od nas ljudi.

Neki ljubimci imali su loše iskustvo, npr. ako je pored njih puknula petarda dok su psi bili vani u šetnji ili ako su mačke živjele na ulici. Novija istraživanja povezuju strah od pucnjave i sa zdravstvenim stanjem, pa se smatra da su bolesne životinje osjetljivije.

Strah od pucnjave kod ljubimaca može biti jedva primjetan ili može biti prava fobija.

U strahu psi će se oblizavati, dahtati, cjelokupno držanje tijela bit će im nisko, spuštaju uši i podvlače rep. I pas koji samo laje na pucnjavu osjeća se nelagodno. Mačke koje se boje mogu glasno mijaukati ili se nakostriješiti i frktati. 

Kunići i zamorci još su osjetljiviji na glasne zvukove jer što su oni po prirodi plašljivije životinje. Međutim, oni sakrivaju svoj strah zato što u prirodi mogu biti nečiji plijen, pa je on manje očit nego kod pasa i mačaka. Kunić u strahu može udarati stražnjim nogama o pod, nervozno se kretati ili stajati potpuno nepomično, pokušavati pobjeći ili se sakriti, škrgutati zubima..

Papige su također prestrašene pucnjavom i bljeskovima svijetla od vatrometa. U strahu one će pokušati odletjeti od onoga čega se boje, mahati će krilima, žvakati perje i glasno kreštati. Miris gorućeg sumpora koji se osjeća kada pukne petarda šteti plućima papiga.

Ovih dana svi ljubimci trebaju biti u kući kada se puca

Ljubimac koji se boji vatrometa mora ostati u kući tijekom svih noći kada očekujemo pucnjavu.

Psa treba izvesti u šetnju prije mraka, prije pucnjave. U ovo doba godine pse treba obavezno držati na povodcu, kako ne bi podletjeli pod neki automobil ako bježe u strahu. 

Mačke koje inače mogu izlaziti van, ovih bi dana trebale ostati u kući. Ukoliko mačke nemaju naviku koristiti mačji zahod, moguće ih je pustiti tijekom dana i opet ih zatvoriti prije mraka. 

Kunićima i zamocima treba dati dodatno sjeno zato da se mogu ugodno smjestiti unutra, a moguće je prirediti dodatnu kutiju sa sjenom u koju se mogu zavući. Kutija treba imati rupe kroz koje mogu lako ući i izaći. Kavez se može prekriti dekom zato da ljubimci ne bi vidjeli bljeskove svijetla od vatrometa.

Kavez u kome se nalazi papiga treba prekriti s gustom tkaninom zato da budu u mraku.

Zatim, potrebno je navući guste zastore na prozore zato da ljubimac ne vidi bljeskove svijetla izvana, ili čak staviti deke koje će djelomično ublažiti i buku. Moguće je uključiti televizor ili radio kako bi se djelomično prikrili zvukovi koji dolaze izvana. Glazba treba biti umirujuća za životinju, ali dovoljno glasna da barem djelomično prekrije zvukove pucnjave.

Imajte ne umu da će životinje osjećati i miris petardi i raketa. Zato je najbolje imati sve zatvoreno.

Važno je da se vlasnici ponašaju na uobičajen način. Najčešća greška vlasnika je da pokažu zabrinutost za svog ljubimca. Ako ljubimac vidi zabrinutog vlasnika, on misli da se vlasnik također brine zbog pucnjave te to smatra dodatnim razlogom za brigu. Vlasnik treba biti uz ljubimca, ponašati se uobičajeno, nagrađivati ga kada se ljubimac ponaša smireno, a pružiti mu utjehu kada se boji.

Pazite na svoje kućne ljubimce, volite ih i čuvajte! (Argos)