Župan Darko Koren održao blagdansko druženje s predstavnicima medija – 2019. investicijska godina u zdravstvu, a 2020. u obrazovanju

Župan Darko Koren održao je danas prijem za predstavnike medija na kojem se osvrnuo na 2019. godinu te naglasio projekte u 2020. godini. Kazao je da neće govoriti o svim događajima koje su novinari pratili i svjedočili im kroz godinu, nego samo one koji su u prosincu bili najvažniji.

“To je prije svega, naravno, usvajanje Proračuna za 2020. godinu i projekcije za 2021. i 2022. godinu jer to uvelike određuje naš daljnji put i djelovanje i možda treba značajniji naglasak staviti na posjet predsjednika Vlade našoj županiji i sastanku koji je cjelokupna Vlada imala sa Hrvatskom zajednicom županija.”

Župan se osvrnuo najprije na sektor obrazovanja istakavši da je ova godina uspješno odrađena i da su pripremljeni projekti za iduću godinu koja će biti investicijska godina u obrazovanju. 2019. godina bila je investicijska godina u sektoru zdravstva, kazao je župan:

“U ovoj smo godini započeli veliki investicijski ciklus u zdravstvu koji će trajati ovu i slijedeću godinu izgradnjom dnevnih bolnica, projekta vrijednosti 47 milijuna kuna. Nedavno smo potpisali ugovore još 24 milijuna kuna energetske učinkovitosti, nabavili opremu Zavodu za hitnu medicinu, investirali u projekt POZDRAV u Domu zdravlja. To je ciklus od 80-tak milijuna kuna koji će u idućoj godini završiti.

U pripremi smo za iduću godinu, koja će biti investicijska u obrazovanju, projekt izgradnje  5 školskih sportskih dvorana. Prije nekoliko dana potpisan je ugovor za Centar kompetentnosti vrijedan 30 milijuna kuna.

Smatramo da je to izuzetno bitno zbog ulaganja u prostore naše Obrtničke škole koja je opterećena nedostatkom prostora. Tu je i ulaganje u Srednju obrtničku školu u Đurđevac i vjerujemo da ćemo taj projekt nadograditi.”

Župan Darko Koren spomenuo je još neke programe kao što je ulaganje u medicinsko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu:

“Mi plaćamo 9 specijalista u Križevcima i Đurđevcu koji obavljaju djelatnost u ispostavama Doma zdravlja, uveli smo program sufinanciranja kamata za stambene kredite za liječnike. Po anketi se javilo 45 zainteresiranih liječnika, a sa 8 smo potpisali ugovore, pa je i to jedan simboličan pokazatelj brige za najvažniji segment zdravstva, a to su kadrovi. 

Od manjih projekata u školstvu nastavlja se subvencioniranje prijevoza učenika srednjih škola s 4 milijuna kuna vlastitih novaca, provodi se besplatna školska prehrana za učenike koji žive u težim uvjetima, osigurava se 40 pomoćnika u nastavi za djecu s potrebama. Dodijeljeno je ove godine 60 studentskih stipendija”.

Župan se osvrnuo i na gospodarstvo:

“Možemo potpomagati malo gospodarstvo, obrtništvo, a veliko gospodarstvo na svu sreću ne treba našu pomoć. Ono je ove godine proizvelo rekordne poslovne rezultate, oko 12 milijardi i 600 milijuna ukupnih prihoda. Na to se mora nadovezati još  nedefinirani prihodi u sektoru poljoprivrede, a možemo govoriti i o 725 milijuna dolara vanjsko trgovinske razmjene što nas svrstava u gornji dom hrvatskih izvoznika i jedna smo od županija gdje je izvoz veći od uvoza” – rekao je župan Darko Koren.  

Osvrnuo se zatim na usvajanje Proračuna za 2020. s projekcijama za slijedeće dvije godine.  Ukupni proračun je preko 745 milijuna kuna, što zvuči puno, međutim najveći dio sredstava su samo transferi.

“Sam proračun je daleko manji, no još uvijek dostatan da uspijevamo servisirati sve one funkcije i obaveze koje to zakon od nas traži. Omogućuje nam i određen prostor za neke investicijske kreacije, pogotovo za EU projekte koje ćemo sigurno u idućoj godini još više dinamizirati. Najznačajniji događaj bio je sastanak cjelokupne Vlade sa premijerom na čelu i župana Hrvatske zajednice županija. Taj dan je bio vrlo sadržajan” – rekao je župan u svom osvrtu na ovu godinu.

Zajedno s predsjednikom Županijske skupštine Željkom Pintarom, župan Darko Koren zahvalio je novinarima na praćenju događaja i korektnom izvještavanju.