Županija osigurala preduvjete za osnivanje skloništa za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji

Ovaj važni Sporazum ispred Udruge HERA potpisala je predsjednica Marina Švagelj Jažić

U prostorijama Županijske uprave župan Darko Koren potpisao je Sporazum o suradnji u projektu „Sklonište za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji“ u Koprivničko-križevačkoj županiji u kojem kao partner sudjeluje Udruga HERA Križevci. Potpisivanje Sporazuma rezultat je brojnih aktivnosti koje je Županija provodila u proteklih nekoliko mjeseci kako bi se osigurali potrebni preduvjeti za osnivanjem skloništa za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji s područja županije.

Kako je istaknuto prilikom potpisivanja Sporazuma, na području Koprivničko-križevačke županije postoji potreba za organiziranjem skloništa za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja. Županija se sa svojim Upravnim odjelom za zdravstveno-socijalne djelatnosti angažirala u osiguranju preduvjeta za sve potrebne aktivnosti koje je nužno provesti prije organiziranja i početka rada skloništa.

Župan Koren naglasio je kako je Županija ovim činom jasno izrazila svoju namjeru da udruzi HERA pomogne u realizaciji ovog značajnog projekta te da trajno doprinosi njegovoj daljnjoj provedbi. U tom je pogledu Županija osigurala sredstva za početak rada a Udruga HERA preuzela obvezu pokretanja i sudjelovanja u svim postupcima do izdavanja odluke o ispunjavanju propisanih uvjeta glede prostora, opreme, stručnih i drugih radnika pred Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku

„Vjerujemo kako je ovo za sada dobro rješenje do nekog dugoročnijeg modela. Osigurali smo potrebne preduvjete za osnivanje skloništa, a osigurat ćemo i sredstva kako bi uredili prostor i doveli ga do razine kako to predviđaju zakoni. Udruga HERA će biti provoditelj projekta i važno je istaknuti kako najmom objekta sigurne kuće posao nije završen nego je tek počeo, a ono što slijedi je izrazito zahtjevno. Županija će sukladno dogovoru osigurati uvjete, a naša HERA koja je i certificirana za ovakve projekte će, siguran sam, njime uspješno upravljati“, istaknuo je župan.

Prema Sporazumu sklonište bi trebalo započeti s radom početkom 2020. godine. Udruga će tijekom pružanja socijalnih usluga ženama i djeci žrtvama nasilja u obitelji za vrijeme smještaja u skloništu osiguravati zadovoljavanje njihovih svakodnevnih životnih potreba te pružati psihosocijalnu potporu, a u cilju ostvarivanja uvjeta za povratak smještenih osoba u samostalan život surađivat će sa nadležnim centrima za socijalnu skrb.

Potpisivanju ovog važnog Sporazuma, koji je ispred Udruge HERA potpisala predsjednica Marina Švagelj Jažić, prisustvovao je i zamjenik župana Ratimir Ljubić te pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Željka Koluder Vlahinja.

Služba ureda župana