Dan odluke – Nijemci na nikad neizvjesnijim izborima

Glavno je pitanje – tko će naslijediti Angelu Merkel?

Svaki su izbori u Njemačkoj, vodećoj europskoj gospodarskoj i političkoj sili, važni, a nedjeljni posebno jer se bira nasljednik Angele Merkel, kancelarke koja se tijekom 16 godina obnašanja dužnosti prometnula u jednog od najutjecajnijih globalnih vođa. Politolog Višeslav Raos za tportal je proanalizirao situaciju na njemačkoj političkoj sceni uoči važnog glasanja.

Novo lice na čelu Njemačke značit će i novu ‘metlu’ iako se dvojica vodećih kandidata, Armin Laschet i Olaf Scholz, baš nastoje nametnuti biračima na način da se pokušavaju prikazati što sličnijima omiljenoj odlazećoj kancelarki. Laschet je kandidat Merkeline Kršćansko-demokratske unije (CDU), stranke koja uvijek izlazi na izbore u tandemu s bavarskom Kršćansko-socijalnom unijom, a Scholz je Merkelin ministar financija iz koalicijske Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD), te obojica tvrde da će zadržati smjer kojim je Njemačka išla proteklih 16 godina.

Još je tu i kandidatkinja Zelenih (Die Grünen) za kancelarsku fotelju Annalena Baerbock, no u finišu kampanje izgubila je korak i teško je vjerovati da će se uspjeti dokopati funkcije. Baerbock ne želi biti poput Merkel i nudi potpuno novi politički smjer, ali se čini da za takav eksperiment Nijemci još uvijek nisu spremni.

Prema istraživanju javnog mnijenja, trenutno najviše šanse da postane novi njemački kancelar, što je iznenađujuće, ima kandidat SPD-a Olaf Scholz, kojemu je nadimak Šolcomat zbog njegova robotskog držanja i nastupa. Scholzova popularnost znatno nadmašuje rejting stranke. Dobru situaciju može zahvaliti i odluci CDU-a da mu kao protukandidata pošalje Lascheta, a ne znatno popularnijeg čelnika sestrinskog CSU-a Markusa Södera, kaoi gafovima Annalene Baerbock, čiji su Zeleni u jednom trenutku u svibnju čak bili najpopularnija stranka u zemlji.

Izvor: tportal

im/radiokrizevci.hr

Foto: pixabay