Križevačko veliko spravišče: Keramičke radionice izrade bilikuma

U atriju Likovne galerije Gradskog muzeja Križevci (Trg Antuna Nemčića 6) u dane Spravišča održati će se serija od dvije radionice obrade gline:

1. radionica: „Izrada bilikuma” 03.09. od 10:00 do 13:00

2. radionica: „Izrada bilikuma“ 04.09. od 17:00 do 20:00

OPIS RADIONICE: Na ovim radionicama kroz dva dana polaznici će se susresti s osnovama keramičkog oblikovanja, a konačan će cilj biti izrada bilikuma – prigodnog simbola Križevačkog velikog spravišča. Radionice su namijenjene svim uzrastima i mogu sudjelovati bez najave. Voditeljica programa je Kristina Vuković, prof. likovne kulture i dizajnerica keramike.

BILIKUM (dolazi od njemačke riječi willkommen – dobrodošao) naziv je za zemljani vrč ili staklenu, srebrenu, odnosno porculansku čašu (kupa, pehar) iz koje je gost, došavši prvi put u domaćinovu kuću, ispijao dobrodošlicu uz poseban obred. Katkada je sastavljen od triju međusobno spojenih vrčića (tzv. Čeh, Leh i Meh). Običaj takva simboličnog izražavanja dobrodošlice udomaćen je u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a preuzet vjerojatno iz Njemačke u doba baroka.

U DANE SPRAVIŠČA (PETAK – NEDJELJA) stalni postav Gradskog muzeja Križevci i Likovna galerija Gradskog muzeja Križevci biti će otvoreni od 10 – 13 i od 17 – 20 sati. Ulaz je besplatan. U Likovnoj galeriji može se razgledati izložba KRIŽEVAČKI KIPAR STJEPAN SEVER(IN) – NAJZNAČAJNIJI PREDSTAVNIK POKRAJINSKOG BAROKA U SJEVERNOJ HRVATSKOJ.

Gradski muzej Križevci