Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1338

U Temi Krugova slušamo peti, posljednji dio snimke predavanja geologa Dražena Balena na 5. Hrašćinskom astru, 24. lipnja ove godine, pod naslovom Meteoriti – svemirski glasnici podzemlja. Slušamo diskusiju nakon predavanja u kojoj će biti riječi i o križevačkom meteoritu.  

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Princ brojeva Kašmira Huseinovića i Andree Petrlik, knjiga za mlade je Čudno! Krešimira Mišaka, na odjelu beletristike Kraljev gambit = King’s gambit Dalibora Jakusa, a na stručno-znanstvenom odjelu Rat lajkova: Kada društvene mreže postanu oružje P. W. Singera i Emersona T. Brookinga. Spominju se i predstojeće aktivnosti knjižnice.  

Na današnji datum rođeni su Mira Furlan i Buddy Holly, prva je beba stavljena u inkubator, pjesnik Guillaume Apollinaire je uhićen pod sumnjom da je ukrao “Monu Lisu” iz Louvrea, uginuo je posljednji do danas viđeni tasmanijski tigar, umrli su Ivana Fišer, Grga Novak, Sully Prudhomme i Drago Grdenić.

U Vijestima Krugova govorimo o smrti Jean-Paula Belmonda, o otvaranju 9. Festivala svjetske književnosti u Zagrebu, o Artupunkturi, o Danima hrvatskog filma u kinu Tuškanac u Zagrebu, o otkriću fosila kita s četiri noge, najavljujemo prvi koncert Gradskog tamburaškog orkestra Križevci, 4. Dane smijeha u Križevcima, otvaranje 17. Culture Shock Festivala uz predavanje Saše Cecija s Instituta Ruđer Bošković, te nove programe u projektu Future Hub Križevci.

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo pojavu pukotina na Međunarodnoj svemirskoj stanici, uspješno uzimanje uzorka Marsovog tla, te otkriće neobičnog objekta u dubokom svemiru. 

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Charlesa Williamsa, Ennia Morriconea,  Buddyja Hollyja, te grupa The Beatles i Pink Floyd. 

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1338 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 7. rujna od 17 sati, a snimka će uskoro biti dostupna na web stranicama Future Huba Križevci. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA