Otvorena izložba Irene Jukić Pranjić „Dnevnik snivanja i filozofiranja“

U okviru 6. SUFFesta – Festivala suvremenih umjetničkih formi, u utorak je u Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci otvorena izložba „Dnevnik snivanja i filozofiranja“ autorice Irene Jukić Pranjić.

Izložbu je organizirala Udruga K.V.A.R.K. u suradnji s Gradskim muzejom Križevci. Uvodno se obratila ravnateljica Gradskog muzeja Križevci Tea Hatadi koja je poželjela dobrodošlicu gostima i izrazila zadovoljstvo što se ova izložba održava u križevačkoj Likovnoj galeriji.

Umjetnički voditelj Galerije K2 Saša Živković kazao je da je ove godine upravo strip medij i tema kojom se bavi festival SUFFest.

-“Ovim putem želimo predstaviti ne samo stripove zabavnog karaktera, nego i ozbiljnije. Mnogi su mislili da će strip kao medij nestati, ali nije. Večerašnja autorica Irena pridonijela je svojim entuzijazmom i angažirala se snimanjem serijala o stripu. Predstavlja nam se sa jednom neobičnom formom stripa, dnevnikom njezinih snova.

Inače, prvi dio ovog festivala traje do subote i održati ćemo pop ap izložbu križevačkih autora. Nešto stripova biti će i po ulicama, pojavit će se na oglasnim stupovima pa ćete ih moći vidjeti i vani i u Galeriji K2. Strip može biti i umjetnička forma, a ne samo zabavna” – rekao je Saša .

Govoreći o radu Irene Jukić Pranjić i stripu, Frano Dulibić kazao je da je strip nekada povezivan samo sa zabavom, da bi zatim sazrio u jedan drugačiji medij.

-“Publika stripa se smanjila i on je postao medij za ljude koji vole vizualno misliti. On je za jednu usku publiku, ali koja od stripa traži nešto drugo, vizualno promišljanje, a upravo je Irena Jukić Pranjić u tom pogledu vrlo zanimjiva. Bavi se ne samo stripom nego i ilustracijom i animiranim filmom vrlo uspješno. Napravila je i nekoliko međunarodno priznatih animiranih filmova” – rekao je Frano Dulibić.

Autorica stripa Irena Jukić Pranjić kazala je:

-“Počela sam razmišljati da bilježim prizore koji dolaze iz naše podsvjesti i crtala sam te crteže. Strip je nastao spontano, a po reakcijama se ispostavilo da je to i bolja metoda od onih proračunatih, naručiteljskih poslova u kojima je sve unaprijed zadano.” – rekla je Irena Jukić Pranjić.

Irena Jukić Pranjić rođena je 1973. g. u Bjelovaru. Jedna je od istaknutijih hrvatskih autorica u mediju stripa i animiranog filma. Stripom se bavi od 1997. godine. Autorica je strip-albuma „Dnevnik snivanja i filozofiranja“ (2021.), „Emisija emocija“ (2015.) i četiri zbirke kratkih stripova zajedničkog naziva „Protuotrov“. Djelovala je unutar dvije strip-grupe: Divlje oko i Emisija Emocija. Uredila je antologiju „Ženski strip na Balkanu“ (2010.). Urednica je i redateljica dokumentarnog televizijskog serijala „Strip u Hrvatskoj“ (HRT3 2014/17 – 50 epizoda). U Križevcima se predstavlja dijelom crteže iz njenog zadnjeg albuma „Dnevnik snivanja i filozofiranja“.

O njenom radu Frano Dulibić navodi u tekstu predgovora ove izložbe:

„Dnevnik snivanja i filozofiranja Irene Jukić Pranjić neobična je slikovnica neočekivane koncepcije i začudna sadržaja, jedna od rijetkih za koju se doista može reći da može biti namijenjena publici svih dobnih skupina. To nije slikovnica koja prikazuje šareni i veseli svijet u kojem je sve idealizirano. Isto tako, ovo nije slikovnica koja prikazuje samo strašan svijet koji nas okružuje. Zapravo, Dnevnik snivanja i filozofiranja je jedan iskren i iz vlastite intime ocrtan pogled na život kakav jest, u svoj svojoj složenosti i ljepoti. Ako želite da se vaše dijete, koje ima svoje brige, svoje probleme, ponekad i noćne more i ružne snove, suoči sa stvarnošću i nauči nositi s vlastitom psihom, onda tom djetetu, kao i vama, treba ova knjiga.“

ji/radiokrizevci.hr