Uz Dan policije – gost načelnik Policijske postaje Križevci Ivan Pukec

U povodu Dana policije gost nam je načelnik Policijske postaje Križevci Ivan Pukec :

-“Htio bih napomenuti da je u planu i programu Policijske postaje Križevci bilo do sada kao i u nadolazećem periodu, više otvoriti vrata naše policijske postaje građanima, da nas oni zovu i počnu smatrati prijateljima, da im možemo pomoći riješiti njihove probleme, ako ne da ih možemo uputiti na institucije koje to mogu. Kad god kao građani imamo neki problem, sjetimo se najprije policije i tražimo pomoć. Dajemo im smjernice kome se mogu obratiti ovisno koja je problematika.” – kaže načelnik Ivan Pukec.”Ne želimo da građani steknu dojam da mi samo represivno djelujemo, da ih kažnjavamo iako je i to dio našeg posla. Otvaranje prema građanima je da se sve više radi na proaktivnom radu policije, na prevenciji,  da pokušavamo spriječiti neželjena događanja prije nego što se ona dogode. To se radi od najmlađih, od djece u vrtićima, osnovne i srednje škole u raznim projektima o prometu ili kaznenim djelima  te raznih programa od nacionalne razine do lokalnog segmenta.

Ove godine imamo interesantan projekt sa prvašićima. Obišli smo sve škole na području Policijske postaje Križevci i prvašićima pokazali ispravan način prelaska preko pješačkog prijelaza.” – napominje Ivan Pukec.

Posao policijskih službenika vrlo je odgovoran.

-” I mi griješimo kao i svi ljudi, a kroz razne edukacije se mladi policijski službenici uče da bi se greške tijekom postupanja svele na minimum. Svaka intervencija, svaka situacija je specifična za sebe. Nitko ne može propisati nekakav pravilnik ili način postupanja kojim bi se baš ta intervencija na taj način riješila. Veliki je utjecaj svakog policijskog službenika da procijeni na koji način i s kojim sredstvima će neku intervenciju riješiti. Vrlo je odgovorno i teško, ali pokušavamo da imamo što manje pritužbi građana na naše postupanje. To je onaj segment da nas građani prihvate kao svoje prijatelje, odnosno da smo tu da im pomognemo. Naravno, ako građani mogu da i oni pomognu policiji, da bude obostrana suradnja” – rekao je Ivan Pukec.   

Ponekad građani daju primjedbu da je premalo policijskih službenika vidljivo na ulici, pa smo i o tome upitali načelnika:

-“Kad se to tako grubo gleda, ispada da nema dovoljno policije. Policije ima dovoljno. Kad ima neki problem svaki pojedinac želi baš u tom trenutku da se njemu posveti najveća pažnja. Mi smo tu na 10-15 minuta na bilo koji kraj da krenemo na postajnom području Policijske postaje Križevci. Nekad se dogodi da nam treba i duže jer imamo neku drugu intervenciju i posao, ali sa ovim brojem policijskih službenika i do sada smo se nosili sa svim situacijama koje su se dešavale na našem postajnom području. Kolovoz je bio vrlo zahtjevan zbog više događaja, prometna nesreća vlakova, slučaj ubojstva, zatekli smo migrante i sve smo rješavali”.

Načelnik Policijske postaje Križevci Ivan Pukec kaže da su Križevci jedan od najsigurnijih gradova u Hrvatskoj. 

-“Statistike nam i dalje idu u prilog. Nemamo nekih težih nerazrješenih kaznenih djela. Povoljna je situacija i u segmentu prometa i segmentu kriminaliteta. Nadamo se da ćemo takav trend zadržati i da se neće povećati” – ističe Ivan Pukec.

Čestitke svim policijskim službenicima uz njihov dan sa željom da i dalje paze na sigurnost svih nas!

ji/radiokrizevci.hr