Ravnateljica DZS-a otkrila kako će provjeravati podatke iz popisa stanovništva i mora li popisivač ući u stan

Svi građani RH koji koriste sustav e-Građani moći će se samostalno potpisati. Dovoljno je da jedan član kućanstva pristupi sustavu e-Građani, on će biti referentna osoba koja će popisati ostale osobe u kućanstvu, rekla je Lidija Brković u RTL Direktu.

‘Popisivač će obići sva kućanstva. Osoba koja se samostalno popiše u prvoj fazi, na završetku uspješno završenog popisivanja dobit će kontrolu šifru koju će slikati ili isprintati i dati popisivaču. Ne mora popisivača ni primiti u kuću, dovoljno je da mu da kontrolnu šifru’.

Neki demografi sumnjaju u vjerodostojnost popisa jer roditelj može reći da dijete živi u kućanstvu, iako je to dijete odselilo u inozemstvo.

‘Popis se temelji na izjavi i popisivač nema pravo sumnjati u njegove podatke. Zavod je taj koji ima mogućnost tijekom obrade podataka, imamo na raspolaganju određene administrativne izvore podataka i sve ćemo kontrolirati’, najavila je ravnateljica.

‘Zadatak popisivača je obići sva kućanstva i popisati osobe koje se nađu u tom kućanstvu. Ukoliko su se u prvom krugu samostalno potpisale moraju preuzeti kontrolu šifru. Što se tiče uključivanja struke, krajem 2018. sav popisni upitnik i pitanja poslana su na više od 50 adresa gdje je uključena znanstvena zajednica i relevantne institucije i svi su imali priliku izreći mišljenje’, dodala je Brković. 

Zanimljivo da u upitniku nema pitanja o broju nekretnina u vlasništvu osobe ili kućanstva.

‘To je popis koji popisuje stan, kućanstvo i osobu, ne imovinu. Naši građani mogu biti mirni. Svi naši podaci su statistička službena tajna, ne damo ih nikome. Niti jedan pojedinačni podatak iz DZS ne može izaći u pojedinačnom obliku, objavljuju se o agregiranom obliku i zaštićeni su temeljem Zakona o službenoj statistici. Građani mogu biti poputno mirni što se tiče zaštite podataka’.

Što se tiče DZS-a, procjenu rade dvaput godišnje. ‘Zadnja je da nas ima 4.000.036.  Moram reći da su to podaci koje dobivamo na temelju prošlogodišnjeg popisa. Imamo pristup svim administrativnim izvorima.’

izvor: rtl 

Foto: DZS