Stigao nam je mjesec rujan- Mjesec tvrdoglavih, kreativnih i dobrih osoba

Ime 9. mjeseca u godini dolazi iz naziva za jelenja glasanja pred parenje – rujanja. U češkom jeziku hrvatski listopad nosi naziv říjen, a starije ime mjeseca rujna u nekim hrvatskim krajevima bilo je: malomešnjak (po blagdanu Male Gospe, 8. rujna), kajkavski malomešnjak, september, rujen i jesenščak.

Latinsko je ime september, a dolazi iz septem (sedmi mjesec), što je bilo njegovo mjesto unutar rimskog kalendara.

Rujan je najpopularniji mjesec za rođendane, u ovom mjesecu rađaju se i najbolji atletičari. Djelomičan razlog je to što su do četrnaeste godine, djeca rođena u rujnu, 7 cm viša i 6 kg teža od svojih kolega. Zbog toga ih treneri rado vrbuju u sportske klubove, kaže jedna teorija.

Analiza 543 igrača američkog nogometa sa Exeter University našla je da ih je većina do sada rođena u jesenskim terminima, a profesor Michael Howe koji je vodio istraživanje, ustvrdio je da ako ste rođeni u rujnu, listopadu ili studenome, vaše šanse da budete uspješni nogometaš su veće u odnosu na osobe rođene kroz svibanj, lipanj ili srpanj. Djeca rođena na jesen starija su od suučenika zbog datuma kojeg počinje škola. Iz istog razloga su vjerojatno veća, pa imaju veće šanse da ih odaberu za sportaše u školskim i rekreativnim klubovima.

Izvor: narodni-list.hr, Foto: pixabay.com