Dr.sc Lidija Bajuk održala radionicu u Sv. Petru Orehovcu na temu „Očuvanje kulturnog blaga-otrgnuto od zaborava“

Članovi KUD-a Prigorec koji se godinama bave istraživanjem folklornih pjesama i plesova te predano rade na očuvanju i promicanju kulturne baštine orehovečkog kraja, ugostili su u petak, 22. listopada, dr. sc. Lidiju Bajuk, etnologinju i antropologinju s Instituta za etnologiju i folkloristiku te jedno od vodećih lica hrvatske etno-glazbe. 

Radionica s temom „Očuvanje kulturnog blaga-otrgnuto od zaborava“, potaknula je sudionike radionice da se pod vodstvom Lidije Bajuk prisjete svih običaja naših baka i djedova, vezano uz blagdane poput Božića i Uskrsa. Bilo je tu i prisjećanja vezano uz običaje za neke važnije datume u godini poput „mačkara“ ili maškara, Pepelnice, Đurđeva i Ivanja. Za mnogo se svakodnevnih događaja u pučkom vjerovanju pokušalo pronaći uzrok, predvidjeti ga ili pokušati spriječiti. Osobito su brojna bila vjerovanja koja se odnose na životnu sreću i nesreću, pa su se tako i sudionici radionice dotaknuli teme svadbenih običaja Potkalničkog prigorja i onoga što su sve uobičajavali činiti naši preci kako bi novopečeni mladenci osigurali sretan i uspješan brak.

Kroz radionice KUD-a Prigorec potiče se promicanje folklorne baštine, kako tradicija koja se prenosi s koljena na koljeno, ne bi bila zaboravljena. 

Radionica je sufinancirana sredstvima Europskog socijalnog fonda, unutar projekta „Kuća ideja – prostor zajedništva“ čiji je nositelj Kulturno umjetničko društvo Prigorec Sveti Petar Orehovec. Partneri na projektu su Općina Sveti Petar Orehovec, Likovna udruga Prigorje Art, Vatrogasna zajednica općine, Povijesno društvo Sveti Petar Orehovec, Udruga uzgajivača konja Hrvatski toplokrvnjak i Udruga vinogradara i vinara “Sveti Vinko”. Voditeljica projekta je Ana – Marija Petric Vlah, a koordinatorica Društveno kulturnog centra Barbara Vugrinec. 

Ova radionica, kao i sve ostale radionice KUD-a Prigorec, koje će se održati u sklopu ciklusa radionica „Očuvanje kulturnog blaga“, u potpunosti su besplatne i otvorene za zainteresiranu javnost. 

Sadržaj ovog poziva isključiva je odgovornost KUD-a Prigorec.