Dr. sc. Lucija Konfic održala radionicu o guščerovečkoj opernoj divi Luciji Ožegović

U prostorijama Društveno kulturnog centra u Svetom Petru Orehovcu, održana je radionica na temu „Lucija Ožegović“. Radionicu je vodila dr. sc. Lucija Konfic, iz Odsjeka za povijest hrvatske glazbe Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Ovaj je susret okupio sudionike koji su željeli saznati nešto više o umjetnici i opernoj pjevačici iz obitelji Ožegović, obitelji plemenitaša koji su generacijama posjedovali dvorac i vlastelinstvo u Guščerovcu. Dr. sc. Konfic pročitala je i ulomke iz knjige Lucije Ožegović, u kojem operna diva opisuje svoje lijepo djetinjstvo i odrastanje na guščerovečkome imanju. Iako su je školovanje i gradnja karijere u Hrvatskome narodnome kazalištu odveli u Zagreb, sjećanja na Potkalničko prigorje i crtice iz rane mladosti, Lucija Ožegović podijelila je u svojoj knjizi „Pismo mrtvom sinu“. Kroz tri desetljeća djelovanja u HNK  u Zagrebu, Ožegović je nastupala u mnoštvo predstava, odigrala različite likove, a njezine izvedbe oduševljavale su publiku. Privatni život obilježila je tragedija pogibije sina jedinca Ivana. 

Lucija Ožegović bila je kći baruna Ljudevita Ožegovića, umjetnika čija likovna djela i danas krase crkve orehovečkog kraja te unuka baruna Metela Ožegovića, hrvatskog političara i preporoditelja. Istražujući obitelj Ožegović, dr. sc. Konfic pronašla je i pjesmu baruna Metela Ožegovića, pod naslovom „U guščerovečkom turnju“, pjesma kojom se slavi vino i „dobra kapljica“ pa su se sudionici radionice složili kako se to veselo „vinsko-pajdaško“ raspoloženje i kultura njeguju i danas u Potkalničkome prigorju. 

Radionica „Lucija Ožegović“ je sufinancirana sredstvima Europskog socijalnog fonda, unutar projekta „Kuća ideja – prostor zajedništva“ čiji je nositelj Kulturno umjetničko društvo Prigorec Sveti Petar Orehovec. Partneri na projektu su Općina Sveti Petar Orehovec, Povijesno društvo Sv. Petar Orehovec, Likovna udruga Prigorje Art, Vatrogasna zajednica općine, Udruga uzgajivača konja Hrvatski toplokrvnjak i Udruga vinogradara i vinara “Sveti Vinko”. Voditeljica projekta je Ana – Marija Petric Vlah, a koordinatorica Društveno kulturnog centra Barbara Vugrinec. 

Ova radionica, kao i sve ostale radionice koje će se održati u sklopu ciklusa radionica „Povijesni galop“, u potpunosti su besplatne.

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost KUD-a Prigorec.