Dr. sc. Zdenko Balog održao predavanje u Društveno kulturnome centru u Svetom Petru Orehovcu

Dr. sc Zdenko Balog održao je u prostorijama Društveno kulturnog centra u Svetom Petru Orehovcu radionicu na temu „Ljudevit Ožegović i njegovo likovno stvaralaštvo“. Radionica je održana 30. rujna s početkom u 19.00 sati.

Sudionici radionice imali su se prilike upoznati s likom i djelom baruna Ljudevita Ožegovića koji je bio svestran čovjek, aktivan u politici, bavio se raznim gospodarskim djelatnostima, a među ostalim ostao poznat i po svom umjetničkom opusu. Doktor Balog prikazao je posjetiteljima slike koje krase crkve orehovečkog kraja, a kojima je ovaj barun autor. Prikaz svetog Antuna Padovanskog koji spašava dvorac u Gušćerovcu od napada Turaka jedna je od 23 sačuvanih Ožegovićevih likovnih djela. U župnoj crkvi u Svetom Petru Orehovcu smještene su dvije Ožegovićeve slike, a to su slika svetog Ivana i Pavla te slika Krista koji predaje ključeve svetom Petru. Preostale Ožegovićeve slike nalaze se u Hrvatskome povijesnome muzeju u Zagrebu. Balog je okupljenim sudionicima skrenuo pažnju i na ostale vrijedne umjetnine koje se nalaze u župnoj crkvi Svetog Petra u Svetom Petru Orehovcu, a to je barokni oltar Sveta tri kralja, za koju se pretpostavlja da je donacija obitelji Orehovečki te propovjedaonica iz 1748. godine, rad Stjepana Severa iz Križevaca. 

Radionica je sufinancirana sredstvima Europskog socijalnog fonda, unutar projekta „Kuća ideja – prostor zajedništva“ čiji je nositelj Kulturno umjetničko društvo Prigorec Sveti Petar Orehovec. Partneri na projektu su Općina Sveti Petar Orehovec, Likovna udruga Prigorje Art, Vatrogasna zajednica općine, Povijesno društvo Sv. Petar Orehovec, Udruga uzgajivača konja Hrvatski toplokrvnjak i Udruga vinogradara i vinara “Sveti Vinko”. Voditeljica projekta je Ana – Marija Petric Vlah, a koordinatorica Barbara Vugrinec. 

Ova radionica, kao i sve ostale radionice koje će se održati u sklopu ciklusa radionica „Povijesni galop“, u potpunosti su besplatne.

Sadržaj ovog poziva isključiva je odgovornost KUD-a Prigorec.