HAZU i Povijesno društvo Križevci organiziraju u utorak promociju knjige „Križevački, kalnički i vrbovečki kraj u srednjem vijeku“

Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Koprivničko-križevačke županije u Križevcima i Povijesno društvo Križevci pozivaju na predstavljanje monografije „Križevački, kalnički i vrbovečki kraj u srednjem vijeku“ autora Ranka Pavleša. Održati će se u utorak, 26. listopada 2021., s početkom u 18 sati u multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice Franjo Marković Križevci, Trg sv. Florijana 14.
O monografiji će govoriti akademik Dragutin Feletar, HAZU, glavni i odgovorni urednik Izdavačke kuće Meridijani i prof. dr. sc. Hrvoje Petrić sa Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu i autor Ranko Pavleš.

Knjiga objavljuje povijesnu topografiju srednjovjekovnog Kalničkog kotara. Posebno je obrađena građa, a potom je opisan dugi niz posjeda, vlastelinstava i naselja. Na kraju autor piše o crkvama, kapelama, srednjovjekovnim cestama i kartama srednjeg i ranog novog vijeka na kojima je prikazan Kalnički kotar.