Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti

NHS – Danas je Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti. Taj se dan još od 1993. godine odlukom Glavne skupštine Ujedinjenih naroda svake godine obilježava 17. listopada. Siromaštvo u svijetu pa i kod nas ne jenjava, ali raste broj bogatih i njihovo bogatstvo. Upravo iz toga vidljivo je da se bogate na račun siromašnih.
Globalna pandemija bolesti COVID-19 dodatno pridonosi osiromašenju. Desetci milijuna radnika u svijetu zbog te bolesti i njenih posljedica za gospodarstvo ostaju bez posla, smanjuju se plaće i druga primanja.

Ranijih smo godina navodili cijeli niz statističkih podataka za Hrvatsku. Ali to znaju i vlasti i poslodavci, a građanima, radnicima, nezaposlenima, umirovljenicima, samačkim kućanstvima, višečlanim obiteljima, bolesnima, beskućnicima,… ta statistika ne pomaže ništa u njihovom teškom životu i besperspektivnosti. Oni su, na žalost, ta statistika.

Zbog toga ćemo navesti tek nekoliko podataka. U 2019. godini u Hrvatskoj je stopa rizika od siromaštva iznosila 18,3%, osoba u riziku od siromaštva bilo je 23,3%, a osoba u teškoj materijalnoj deprivaciji 7,3%. No, ključno je da se u Hrvatskoj od poštenog rada gotovo i ne može živjeti. Niti prosječna plaća (a kamo li medijalna ili minimalna) niti prosječna mirovina, a niti potpora za nezaposlene ili neki drugi oblik financijske potpore za one u potrebi, nisu dovoljni ne samo za življenje, nego ni za puko preživljavanje.

Zbog svega toga i zbog besperspektivnosti tko god može napušta Hrvatsku. Uz takvo stanje Vlada RH zajedno sa zainteresiranim poduzetnicima (poslodavcima) pokreće izmjene Zakona o radu. Usred krize i neizvjesnosti želi se dodatno umanjiti radnička prava i deregulirati Zakon o radu, a i kroz potpunu liberalizaciju uvoza strane radne snage dodatno olakšati poslodavcima držanje niske cijene rada i nesigurnih radnih oblika. Sve će to još više povećati siromaštvo i potaknuti još veće iseljavanje.

Tako da više ne možemo govoriti samo o materijalnom siromaštvu i osiromašivanju nacije, nego i progresivnom osiromašenju  Hrvatske onim najvrjednijim, ljudskim kapitalom, ljudima.

Zato danas, suosjećajući sa svima siromašnima i socijalno isključenima u Hrvatskoj i svijetu, a ususret Međunarodnom danu borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti, sa dubokim ogorčenjem i razočaranošću „čestitam“ svim odnarođenim političkim elitama, poslodavcima, ekonomskim analitičarima, međunarodnim financijskim institucijama i mnogim drugima na uspješno provođenom projektu vlastitog bogaćenja i osiromašenja naroda. Ovaj je narod svakako zaslužio i ima pravo na bolje.

Stoga i mi u sindikatima moramo neprekidno javno upozoravati na takvo stanje i prozivati odgovorne baš kao što imamo pravo i obvezu zauzimati za pravičnu raspodjelu dobara i za čovjeka, koji je vrjedniji i važniji od svakog materijalnog bogatstva i kapitala. /nhs.hr/ foto: pixabay