Ministrica Tramišak svečano otvorila 2. Dane regionalnoga razvoja i EU fondova

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u Novom Vinodolskom organiziralo je dvodnevnu hibridnu konferenciju pod nazivom “2. Dani regionalnoga razvoja i fondova EU – Ključni izazovi novog razdoblja 2021.-2027.” koju su svečano otvorili ministrica Tramišak i ministar Butković.

Spomenuta konferencija usmjerena je na aktere regionalnoga razvoja na svim razinama, a istodobno je i prilika za razmjenu iskustava, umrežavanje i jačanje suradnje s ciljem učinkovitijeg provođenja projekata u novom financijskom razdoblju u okviru koje će se razgovarati o novim izazovima financiranja projekata, digitalnoj tranziciji kao prilici, industrijskoj tranziciji, zelenoj tranziciji, izazovima korisnika EU projekata u javnoj nabavi, zatvaranju financijske konstrukcije projekata i drugim aktualnim temama.


Ministrica se kratko osvrnula i na prošlo programsko razdoblje te istaknula kako je Republika Hrvatska trenutno na 122% ugovorenosti perspektive, odnosno da je na raspolaganju bilo 80 milijardi kuna, a ugovoreno je 100 milijardi kuna te dodala: „Kako bismo što kvalitetnije i što bolje bili svi zajedno spremni za ulazak u novo programsko razdoblje, bolju, jaču i kvalitetniju apsorpciju europskih sredstava svih ovih 25 milijardi eura koje nam su nam na raspolaganju, moramo povući lekcije iz svega što smo do sada radili”.


Kao ogledni primjer svih budućih javnih poziva, ministrica Tramišak istaknula je poziv „Jačanje konkurentnosti poduzeća ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju“ vrijedan ukupno milijardu i 140 milijuna kuna iz instrumenta nove generacije EU – REACT-EU, a čija su sredstva usmjerena upravo za  zelenu i digitalnu tranziciju proizvođačke industrije.


Ministar Butković je dodao kako su upravo željeznice ono što Hrvatskoj treba zbog razvoja gospodarstva, jačanja luka u Rijeci i Pločama.

Osim toga, ministar Butković osvrnuo se i na dosad postignute rezultate te istaknuo: „U siječnju 2016. godine imali smo jedan potpisan ugovor iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija, a danas ih imamo 83., provodimo investicijski ciklus u prometnu infrastrukturu preko 25 milijardi kuna i to sve zahvaljujući sredstvima iz fondova Europske unije“.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU