Od danas dio građana Petrinje pogođenih potresom bez besplatnog obroka

Nakon što je Stožer civilne zaštite Grada Petrinje proteklih desetak dana obavio terenski izvid svih obitelji koje žive u kontejnerima na području Grada danas je stupila na snagu odluka gradonačelnice Petrinje Magdalene Komes da se podjela toplih obroka pruža samo onima koji u svojim kontejnerima i/ili domovima nemaju uvjete i mogućnost pripreme takvih obroka. Riječ je o odluci donesenoj 1. listopada, koja je stupila na snagu 11. listopada. A inače, od 1. listopada je organizaciju toplih obroka trebala preuzeti Sisačko-moslavačka županija (uz financiranje države) koja je još. 12. kolovoza i raspisala natječaj za dostavu ponuda za obroke s rokom dostave ponuda od 25. kolovoza, no taj natječaj još uvijek nije završen. Tako da sada, dok se natječaj ne dovrši, dostavu obroka provodi Pleter i tamo gdje su do 1. listopada prehranu osiguravale druge tvrtke, kao primjerice u Sisku.

Na području Siska se natječaj odnosio na pripremu 240 obroka dnevno, Petrinje 1235 obroka dnevno, Gline 886 obroka dnevno te Hrvatske Kostajnice i okolnih općina 210 obroka. Obroci su se, prema dokumentaciji, trebali spremati sedam dana u tjednu s tim da se pet dana u tjednu (od ponedjeljka do petka) priprema i dostavlja topli obrok koji treba minimalno sadržavati glavno jelo, prilog, salatu i 2 šnite kruha, a dva dana u tjednu (od subote do nedjelje) priprema se i dostavlja hladni obrok (uz topli obrok petkom) koji treba minimalno sadržavati vrećicu s priborom za jelo, salvetu i čačkalicu, konzervu od minimalno 400 g ili 2 komada nareska ili paštete, kruh, sok minimalno 0,20 litara i minimalno jedna porcija voća. U Sisku su se obroci trebali dostavljati u kontejnerska naselja, a na području Gline i Petrinje i na kućne adrese. Petrinja je sada provela kontrolu uvjeta upravo kod tih obroka koje su se dostavljali na kućne adrese.

U roku, do 25. kolovoza, stigle su dvije ponude za Sisak, po jedna za Petrinju i Glinu dok se za H. Kostajnicu nitko nije javio. No, iako je rok za podnošenje ponuda bio 25. kolovoz te su donesene odluke o odabiru najpovoljnijih ponuđača, a to su za Sisak Gastro akademija iz Garešnice te Pleter za Petrinju i Glinu, još uvijek nije potpisan ugovor s tim izvođačima. Stoga, silom prilika Pleter dostavlja trenutačno hranu na cijelom potresom stradalom području.

im/radiokrizevci.hr

Foto: chef kuha doma/facebook

Izvor: večernji