Od ovogodišnjeg uroda očekuju se vrhunska vina, odlično rodio “kleščec” 

Grožđe u križevačkom kraju ove je godine dobro  urodilo. Godina je bila  hirovita, međutim na kraju se oni koji su se prilagodili godini, mogu se pohvaliti i iznadprosječnim urodom grožđa. Viogradarsku godinu analizira Dragutin Kamenjak, dobar poznavatelj vrhunskih sorti grožđa i kapljice.

-“U prvom početku godine imali smo zatopljenja, pa mrazeve, zatim izrazito kišna razdoblja da bi došli do ljeta koje je bilo dosta sušno. Jesen je bila izvrsna, topli dani, hladne noći te su šećeri i ostali sastojci u bobicama bili vrhunski. Zbog hladnih noći nije došlo do većeg pada kiselina i oni koji su uspjeli sačuvati svoje urode imaju izvrsnu sirovinu za najvrhunskija vina”- kaže Dragutin Kamenjak.

I u svom vinogradu postigao je odličnu kvalitetu grožđa sorti pinot, chardonay , a posebno su kod autohtone sorte grožđa “kleščec”izvrsni  rezultati.

“U našem rasadniku na Visokom gospodarskom učilištu ove godine bili su izvrsni  šećeri i kiseline u “kleščecu”.  Postiže i dobre urode, na 2000 trsova brali smo šest tona, to je prosjek tri kilograma i po svim analiziranim parametrima grožđe je bilo vrhunske kakvoće. Studenti su obavili berbu, jer to je ujedno i pokušalište. Bili su prisutni od rezidbe, provode sve ampelotehničke zahvate od pljevljenja, vršikanja i zaključno sudjeluju u berbi. Upravo odlika našeg Učilišta, s kojom se možemo pohvaliti, je da ima puno prakse i studenti to mogu primjenjivati u svojim vinogradima. Kleščec je naša domaća sorta, potvrđena, certificirana i može dati stvarno dobra vina. Moje vino je i ove godine na izložbi autohtonih

vina u Zagrebu “Vina od davnina” dobilo zlatnu medalju. Trend je u cijelom svijetu imati nešto svoje, drugačije od drugih, a mi još to nismo dovoljno prepoznali kao što je Kutjevo, Istra i druga područja. Neki kažu da “kleščec” nije dobro rodan, no to ne stoji, no druga je stvar ako ne znaju vinogradariti. Trebali su doći vidjeti koliko je rodan u rasadniku.  Iako je dobar položaj na kojem je naš rasadnik, na Kalniku ima još boljih položaja gdje bi dao vjerojatno još bolje rezultate.

Bile su uzgojene sadnice za prodaju, a i  ove godine oko 4000 sadnica na prodaju. Prošle godine bilo je 2000 i bilo je znatno više zahtjeva nego što smo ih imali. Teško je procijeniti potrebe, a ako netko želi veći broj sadnica, uvijek se može dogovoriti za slijedeću godinu.”- kaže Dragutin Kamenjak.Vino “kleščec” postaje sve poznatije, a svagdje na izložbama je zapaženo i osvajao je zlato.

-“Ja imam oko 1200 trsova, to je nešto više od 1000 litara vina i uvijek se proda bez problema.  Na svom gospodarstvu radim još jedno vino kuće ili vino OPG-a, a to je vino “Greberanec” koje je jedna zanimljiva mješavina chardonnaya, sivog pinota i bouviera.

U vrijeme COVID-a vinarski sektor je jedan od najugroženijih. 

Kod nas još uvijek nemamo potpuno izgrađenu kulturu pijenja poslije obroka kvalitetnih vina, nego je potrošnja kroz neke manifestacije i događanja koja su do sada izostajala zbog COVID-a. Turistička sezona se sada nešto vratila, ali gospodarstvenici su oprezno ušli s time i nije se naručivalo kao prethodnih godina-“napominje Dragutin Kamenjak nadajući se boljim vremenima, ali vrhunska vina se prepoznaju i nađu put do kupca. 

ji/radiokrizevci.hr