Plenković: Svaka država štiti svoje granice, ali ne može se koristiti sila gdje nije potrebno

Povodom Dana Hrvatskog sabora u Saboru je održana svečana sjednica, predsjednik Vlade Andrej Plenković čestitao je sabornicima i komentirao raskol unutar SDP-a.

O snimci nasilja nad migrantima
– Nisam još dobio izvješće vezanu uz snimku migranata. Osuđujemo nasilje, pogotovo nasilje nad migrantima. Ne znamo tko su počinitelji, na snimci se ne vidi da su migranti nekom prijetili, to je sramotno i izrazito loše. Ako su počinitelji u sustavu države, u sustavu policije – odgovarat će, rekao je Plenković.

Rekao je kako su u kontaktu s Europskom komisijom i kako nitko nije zadovoljan time, te je objasnio kako Hrvatska iz političkih razloga ne želi podići žicu prema BiH radi odnosa s Hrvatima, Bošnjacima i Srbima.

– Kada migranti žele preći granicu tamo gdje nije granični prijelaz, svaka država štiti svoje granice, to se može raditi, ali ne može se koristiti sila tamo gdje to nije potrebno, kaže Plenković.

– U Bjelorusiju dolaze avioni krcati migrantima koje onda njihova vojska tjera da nezakonito ulaze u Litvu ili Latviju, odnosno Europsku uniju. Ja i moje kolege u EU to nazivamo destabilizacijom, pitanje nezakonitih migracija je ozbiljno pitanje. Granicu Grčke i Turske čuva vojska, a ne policija. Ti ljudi ne žele doći u Zagreb, nego u Njemačku, Austriju i Dansku. Hrvatska brani granicu EU, rekao je Plenković.

im/radiokrizevci.hr

Foto: plenković/facebook

Izvor: hrt