Poznato je kada će se polagati probna matura, velika novost je da ispite neće pisati samo četvrtaši

.

Ove godine učenici će pisati dvije mature – onu probnu te redovnu. Razlog leži u činjenici da su novi ispiti sastavljeni prema novim kurikulumima prema kojima je je ovogodišnja generacija maturanata pohađala nastavu. Probna matura započinje 15. ožujka i trajat će do 15. travnja. Osim maturanata, ispite će polagati i učenici trećih razreda četverogodišnjih škola, odnosno četvrtih razreda medicinskih škola.

Ispite će pisati i trećaši

Ona će se održati za sve učenike koji pohađaju gimnazijske te četverogodišnje i petogodišnje strukovne programe. Dakle, sve one škole koje provode navedene programe i čiji učenici i inače pristupaju ispitima državne mature, provest će i probne ispite. No, neće ih polagati samo maturanti.

Kako  kaže ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) Vinko Filipović, ispiti će se provesti u trećim i četvrtim razredima gimnazija i četverogodišnjih strukovnih škola, a u petogodišnjim strukovnim programima u četvrtom i petom razredu.

– Za sve učenike završnih razreda bit će organizirana provedba ispita iz Hrvatskoga jezika, Matematike i Engleskoga/Njemačkoga jezika. Na navedenim će ispitima biti moguće odabrati razine. Ispite iz ostalih predmeta škole će provesti ovisno o vlastitim mogućnostima i interesu učenika. Isto tako, učenici koji se školuju na jeziku nacionalne manjine, pisat će ispite iz materinskoga jezika, kaže nam Filipović.

S druge strane, trećaši i učenici četvrtih razreda medicinskih škola pisat će samo ispit iz Hrvatskoga jezika i Matematike. Oni neće moći birati razine nego će polagati jedinstveni ispit.

ka iz ključnih predmeta

Probna matura u proljeće

Ovi ispiti učenike očekuju na proljeće.

– Ispiti probne mature odvijat će se između 15. ožujka i 15. travnja, a svaka će škola imati mogućnost sama odabrati termine pisanja pojedinih ispita u navedenome razdoblju, kaže nam Filipović.

Dodaje kako učenici trećih razreda neće trebati posebno prijavljivati ispite budući da će za njih ispiti biti jedinstveni.

– Učenici četvrtih razreda prijavljivat će razine ispita koje žele pisati. O načinu će prijava škole uskoro biti obaviještene, kaže Filipović.

tvo mjenja Pravilnik o državnoj maturi, vraća se važna odredba ukinuta prije par godina

Odustalo se od online provedbe probne mature

Probna matura najavljena je još prošle godine, a u jednom trenutku čak se razmišljalo i o online provedbi tih ispita. U konačnici je ipak donesena odluka da će ispiti biti provedeni na klasičan, ‘papir-olovka’ način.

Prijave ispita redovne državne mature započet će 1. prosinca 2021., a ljetni ispitni rok započinje 31. svibnja 2022. 

Srednja.hr