Radionica u Svetom Petru Orehovcu okupila vinogradare i vinare iz Potkalničkog prigorja

U prostorijama Društveno kulturnog centra u Svetom Petru Orehovcu jučer je održana radionica za vinogradare i vinare na temu „Razvojni ciklus vinove loze i agrotehničke mjere“. 

Od voditelja radionice, vinogradara i vinara te diplomiranog inženjera agronomije Domagoja Horvata, sudionici su mogli čuti mnoštvo korisnih savjeta vezano uz podizanje novih nasada vinove loze. Na radionici su obuhvaćeni i svi važniji elementi od izbora položaja i sadnje vinograda, sustava održavanja tla i agrotehničkih zahvata, njege mladog vinograda, suzbijanja bolesti i štetnika, kao i važnosti izbora sortimenata. Na kraju radionice prodiskutirana je i tema ekološkog uzgoja vinove loze, jer se ekološkome uzgoju proteklih godina daje prednost pred konvencionalnim načinima proizvodnje u svim tradicionalno vinogradarskim zemljama.

Kako bi kvaliteta proizvedenih vina ostala na razini i kako bi došlo do daljnjih iskoraka, vinogradarima i vinarima je potrebna stalna edukacija, stoga je ova radionica bila jedna od prilika za stjecanjem novih znanja i za podjelom iskustava. 

Po završetku edukacije, voditelj radionice Domagoj Horvat i članovi Udruge vinogradara i vinara „Sveti Vinko“ organizirali su degustaciju vrhunskih vina, kako iz Potkalničkog prigorja tako i iz drugih hrvatskih regija.

Radionica „Razvojni ciklus vinove loze i agrotehničke mjere“ je sufinancirana sredstvima Europskog socijalnog fonda, unutar projekta „Kuća ideja – prostor zajedništva“ čiji je nositelj Kulturno umjetničko društvo Prigorec Sveti Petar Orehovec. Partneri na projektu su Udruga vinogradara i vinara „Sveti Vinko“, Općina Sveti Petar Orehovec, Vatrogasna zajednica općine, Povijesno društvo Sveti Petar Orehovec, Udruga uzgajivača konja Hrvatski toplokrvnjak i Likovna udruga Prigorje Art. 

Ova radionica, kao i sve ostale radionice u angažmanu Udruge vinogradara i vinara „Sveti Vinko“, koje će se održati u sklopu ciklusa radionica „Nove vještine za dugu tradiciju“, u potpunosti su besplatne i otvorene za zainteresiranu javnost. 

Sadržaj ovog poziva isključiva je odgovornost KUD-a Prigorec.