Aktualno prijepodne u Hrvatskom saboru, Vidović Krišto “rešetala” Plenkovića zbog Gabrijele Žalac

Nakon tjedan dana stanke, zastupnici su se vratili u sabornicu gdje je “aktualnim prijepodnevom” počela nova sjednica koja će trajati do 15. prosinca, ustavnog roka za redovno zasjedanje, a po potrebi i dulje. ‘Aktualno prijepodne’ svojim je pitanjem otvorila nezavisna zastupnica Karolina Vidović Krišto, a zatvorit će ga HDZ-ov Ivan Budalić. Pitanja premijeru Andreju Plenkoviću i njegovim ministrima postavit će ukupno 40 zastupnika.

Vidović Krišto bilo je o uhićenju Gabrijele Žalac

“Vaš posebni savjetnik je bio savjetnik Žalac. Ista osoba savjetuje vas kao premijera i ministricu EU fondova. On je i direktor u HGK i u RBA mirovinskom fondu. Tko je donio odluku o softveru, vi preko savjetnika ili Žalac? Jeste li svjesni koliku štetu činite građanima?”

“Što se tiče borbe protiv korupcije, vjerujem da sve floskule, a vi ste jedna od onih koji prednajči u floksulama, sve te teze padaju kao kula od karata. Da je pravosuđe HDZ-ovo, Vrhovni sud bi barem vratio na ponovno suđenje slučaj Fimi media. Da HDZ ili ja osobno imam utjecaja na DORH vjerojatno ne bi bilo istrage ni o kome iz HDZ-a, niti jednog predmeta ne bi bilo. Svi bi bili zastićeni i ništa se ne bi znalo i govorilo. Ali gle čuda. Bit borbe korupcije je jasna, a sastoji se od dva pridjeva – pravosudna tijela su samostalna i neovisna, to dobro upamtite. Samostalan je i DORH, samostalan je i USKOK, samostalna je i policija, samostalana je i Ured europskog tužitelja. Gospođo Krišto, da postoji i trunka zazora, onda bi ta neka nevidiljiva ruka šapnula negdje ‘kud hrlite s otvaranjem Ureda europskog javnog tužitelja’. Mogli smo stati na kočnicu. Nismo. Jutros smo mogli pročitati da je došlo do uhićenja suca, mislite li da sam ja to znao? Nisam. Vidimo da živimo u zemlji u kojoj svi samostalno djeluju. Ja o konkretnom predmetu ne mogu govoriti, postoji proces”, odgovorio je Plenković.

“I malu djecu se uči da je pristojno dogovoriti na pitanje. Vaš odgovor je skrivanje istine”, replicirala mu je Vidović Krišto.

Pitanja premijeru Andreju Plenkoviću i njegovim ministrima postavit će ukupno 40 zastupnika.

Nova pravila za ulaz u Sabor

Bit će potrebna COVID potvrda, dakle potvrda da je zastupnik ili prebolio bolest ili da se cijepio. Ako nema covid potvrdu, tada će se trebati testirati, a ako se ne želi testirati i nema covid potvrdu, u raspravama će moći sudjelovati i glasovati putem video veze, precizirao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Izvor: nacional,hr