Danas obilježavamo Svjetski dan izumitelja

Svjetski dan izumitelja obilježava se 9. studenoga na dan rođenja američke filmske glumice i izumiteljice Hedy Lamarr koja je bila inovatorica u području bežičnih komunikacija. Na ovaj dan se prisjećamo nekih od najvećih svjetskih izumitelja koji su svojim inovativnim radom poboljšali naš svakodnevni ljudski život te ujedno potičemo mlade vizionare da i dalje nastave mijenjati svijet svojim izumima.

ŽIVOT I RAD HRVATSKOG IZUMITELJA SLAVOLJUBA PENKALE

Eduard Slavoljub Penkala (Liptovský Mikuláš, Slovačka, 20. travnja 1871. – Zagreb, 5. veljače 1922.) bio je hrvatski inženjer kemije i izumitelj poljskoga podrijetla.

Diplomirao je kemiju na Kraljevskoj tehničkoj visokoj školi u Dresdenu 1898. godine. Godine 1900. preselio se u Zagreb, gdje je 1904. godine bio imenovan kraljevskim tehničkim nadzornikom. Tijekom svojeg života ostvario je 80-ak izuma i inovacija primjenljivih u svakodnevnom životu, industriji i prometu. Njegovo najpoznatije djelo je svakako automatska mehanička olovka koju je kao izum prijavio 1906. godine, a nešto poslije i prvo nalivpero s čvrstom tintom. Penkala je zajedno s Edmundom Mosterom izgradio tvornicu za proizvodnju pisaćeg pribora koja je u razdoblju od 1912. do 1926. godine to bila jedna od najvećih tvornica pisaćeg pribora u svijetu.

Penkala je 1908. godine u Zagrebu počeo konstruirati zrakoplov, kojeg je dovršio ali nije imao uspješan let. 1910. godine organizirao je i prvo uzletište u Hrvatskoj.

Od ostalih izuma spomenit ćemo i Termofor koji je njegov prvi izum iz 1903. godine, preteča današnje termos boce, Deterdžent i plavilo za rublje, Obrtna turbina, Anodna baterija i drugi.

Izvor i foto: gkvu.hr