Djeca će o poduzetništvu učiti već u vrtiću; starta program ‘Poduzetni limači’

Projekt „Poduzetni limači“ inovativni je program koji teži pokrenuti i razvijati poduzetničke kompetencije i opću poduzetnost u djece vrtićke i rane školske dobi, koji je pokrenuo Institut za menadžment u suradnji sa dječjim vrtićem „Maksimir“ i osnovnom školom „Silvije Strahimir Kranjčević.“

Cilj je potaknuti djecu da sudjeluju u radu i da mogu poduzetno djelovati u svojim sredinama.

Voditeljica u Institutu za menadžment Anja Novak objašnjava kako se putem otvorenog pristupa i problemskog i iskustvenog učenja kod djece potiče otvorenost za prilike, rješavanje problema, prihvaćanje izazova, razvitak kreativnosti i općih poduzetničkih vještina. 

– Dugi niz radimo u obrazovanju odraslih i primijetili smo da ukoliko posjedujemo stručno znanje, a nemamo vještine kojima bismo ga primijenili za širu korist, onda to znanje ima vrlo malu valorizaciju, odnosno nije toliko upotrebljivo. Potaknuti brojnim istraživanjima vidjeli smo da nedostaje sustavan pristup razvitku poduzetničkih vještina već od vrtićke, odnosno školske dobi, objašnjava Anja Novak. Dodaje kako istraživanja pokazuju da samo 2.1 posto djece u hrvatskim školama ima poduzetni profil.

– Vidimo koliko se ljudi boje javnog nastupa, koliko se boje predstaviti svoje ideje i imaju strah od neuspjeha. To što je Institut ustanovio u istraživanju koje se odnosi za djecu kasnije se preslikava na tržište rada, jer ta djeca dolaze dolaze poslodavcu. Vanjsko istraživanje koje je radio Gallup kaže da samo 13 posto zaposlenika proaktivno sudjeluje u radu svoje organizacije, a više od 35 posto zaposlenika je nesretno na svom poslu, što su vrlo porazne statistike. Ovim projektom želimo potaknuti djecu da sudjeluju u radu – neće sva djeca biti poduzetnici jednog dana, ali mogu poduzetno djelovati unutar svojih obitelji i unutar nekih društvenih situacija, istaknula je Anja Novak.

Današnje obrazovanje ne daje poduzetnički duh

Sveučilišni profesor emeritus Velimir Srića objašnjava kako djeca poduzetnog profila imaju težnju da istražuju, znatiželjna su i žele nešto mijenjati, ali kako nažalost, njihova znatiželja često biva ubijena u pojam i postaje problem. 

 – Njihova znatiželja postaje problem i često bude kažnjavana, rekao je.

Dodao je kako se danas izgubio klasičan odnos roditelja i djeteta, odgajatelja i djeteta i djeca su često prepuštena sama sebi. 

– Danas kada mladi provode osam i pol sati na mobilnim telefonima, a to je zapravo cijelo radno vrijeme, izgubio se onaj klasični odnos roditelja i djeteta, odgajatelja i djeteta. Sve institucije su izgubile na snazi i danas su mladi prepušteni sebi. Mi smo djecu prepustili društvenim mrežama, obrazovanje je postalo aktivnost koja je stihijski organizirana, staromodno i na klasični način, i ne daje više rezultate koji su primjereni ovom vremenu i prostoru. Posebno ne daje poduzetnički duh i zato je ovaj projekt toliko vrijedan, smatra Srića.

Program “Poduzetni limači” u testnoj je fazi u zagrebačkom dječjem vrtiću „Maksimir“ i osnovnoj školi „Silvije Strahimir Kranjčević“ u Zagrebu.

Odgojiteljica Marija Jukić kaže da djeca izvrsno prihvaćaju te aktivnosti. 

im/radiokrizevci.hr

Foto: