Macron dolazi u posjet Hrvatskoj, ovo su neki detalji njegova boravka

Francuski predsjednik Emmanuel Macron 24. i 25. studenog dolazi u Zagreb, što je prvi bilateralni posjet francuskog predsjednika od hrvatske neovisnosti.

Prilikom posjeta dvije zemlje, neslužbeno se doznaje, potpisat će ugovor o nabavci borbenih zrakoplova te novi ugovor o strateškom partnerstvu između dvije zemlje, a očekuje se i francuska podrška ulasku Hrvatske u Schengen i eurozonu.

U Vladi to smatraju važnim, s obzirom na to da se za vrijeme francuskog predsjedanja Vijećem Europske unije, u prvoj polovici 2022. godine, Hrvatska nada političkoj odluci o primanju u schengensku zonu.

Macron stiže na poziv predsjednika Vlade, a posjet počinje u srijedu, radnom večerom u užem formatu, na kojoj će se razgovarati o globalnim i regionalnim pitanjima.

U četvrtak će Macrona, uz najviše počasti, najprije na Pantovčaku primiti predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović. Premijer Andrej Plenković dočekat će ga kod Spomenika domovini, gdje će Macron, prema vlastitoj želji, položiti vijenac za žrtve stradale u Domovinskom ratu. Potom će se zajedno uputiti u Banske dvore.

Program susreta francuskog predsjednika i hrvatskog premijera u zgradi Vlade počet će upisivanjem u zlatnu knjigu, nakon toga će uslijediti bilateralni sastanak delegacija, a potom potpisivanje dva dokumenta. Plenković i Macron će potpisati novi desetogodišnji ugovor o strateškom partnerstvu s naglaskom na pet područja -jačanje bilateralnih odnosa i europskih partnerstava, zajedničko djelovanje za stabilnost u jugoistočnoj Europi (Hrvatska postaje privilegiraniji francuski partner u jugoistočnoj Europi), suradnja u obrani, gospodarska suradnja, suradnja u obrazovanju, kulturi, akademska i znanstvena razmjena te administrativna suradnja.

Nakon toga, u prisutnosti premijera Plenkovića i predsjednika Macrona, hrvatski ministar i francuska ministrica obrane potpisat će ugovor o nabavci borbenih zrakoplova Rafala.

Posjet završava u četvrtak, radnim ručkom na kojem će biti stotinjak uzvanika, među njima i javne osobe koje povezuju dvije države.

im/radiokrizevci.hr

Foto: macron/facebook

Izvor: n1